in

“Halo Si, ovo nije pretnja, ali pogledajte šta se desilo Rusiji” …

“Halo Si, ovo nije pretnja, ali pogledajte šta se desilo Rusiji” …

Američki predsednik Džozef Bajden tvrdi da je prošlog leta upozorio kineskog predsednika Si Đinpinga na posledice ako podrži Rusiju.

Ovu verziju američki lider izneo je u sredu u intervjuu američkoj televizijskoj kući Pi-Bi-Es navodeći da je upozorio kineskog predsednika da će zapadne investicije u zemlju biti zaustavljene ukoliko Peking podrži Moskvu u sprovođenju specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Govoreći o Si Đinpingu, Bajden je rekao: „Ovaj čovek ima ogromne probleme. On ima i veliki potencijal. Ali za sada, u ekonomiji mu ne ide baš najbolje“.

Američki lider je takođe rekao: „Svi su očekivali da će Kina biti u potpunosti zajedno sa Rusijom po pitanju Ukrajine““. Po Bajdenovom mišljenju, to sada nije slučaj.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„U stvari, zvao sam ga u leto da kažem: Ovo nije pretnja, ovo je primedba. Pogledajte šta se desilo Rusiji. 600 američkih korporacija je napustilo Rusiju – od Mekdonaldsa do Eksona (Mobil)“, nastavio je Bajden.

Prema rečima američkog lidera, on je kineskom predsedniku rekao sledeće: „Uvek ste mi govorili da su vam potrebni dobri odnosi sa Sjedinjenim Državama i Evropom kako bi oni investirali u Kinu. Pa ko će ulagati u Kinu ako vi budete učestvovali u tome?“.

Portparol Stejt departmenta je krajem decembra 2022. godine rekao je da je administracija Vašingtona zabrinuta zbog razvoja odnosa između Rusije i Kine. Kako je naglasio ovaj zvaničnik, Vašington pomno prati akcije Pekinga u pogledu mogućnosti pružanja vojne pomoći Moskvi i u u zaobilaženju sankcija.

(sputnik)