in

GRUBE LEKCIJE – Lavrov francusim ministrima: Grubo kršite “Dejtonski sporazum” a u Prištini ni ZSO ne možete da sprovedete …

Sergej Lavrov izjavio je da je tokom razgovora sa francuskim ministrima spoljnih poslova bilo reči i o situaciji na Balkanu, a tačnije o BiH i o KiM.

Kako je rekao ruski ministar spoljnih poslova, u poslednje vreme Zapad pokušava da nametne nelegitimna rešenja, a pre svega kada je reč o imenovanju takozvanog novog visokog predstavnika, što se i dogodilo pre nekoliko meseci, preneo je “Sputnjik”.

Prema njegovim rečima, takozvani visoki predstavnik je imenovan uz grubo kršenje procedura koje su navedene u Dejtonskom mirovnom sporazumu i koje nalažu da je neophodna saglasnost sva tri konstitutivna naroda, kao i uz grubo kršenje procedure koje su neophodne da se ta odluka odobri unutar Saveta bezbednosti UN.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

“Skrenuli smo pažnju francuskim kolegama da je to veoma rizičan put koje su zapadne zemlje izabrale budući da on predstavlja pretnju za koegzistenciju Srba, Hrvata i Bošnjaka u okvirima jedne države”, naglasio je.

Lavrov je rekao da su on i njegov kolega Sergej Šojgu takođe skrenuli pažnju francuskim ministrima i na pitanje Kosova gde EU, koja igra ulogu posrednika u pregovorima Beograda i Prištine, nije u stanju da sprovede odluke koje su se donosile uz njenu podršku, a pre svega je reč o Zajednici srpskih opština (ZSO).

“To je principijelno pitanje koje omogućava da Srbi u tom regionu očuvaju svoj nacionalni identitet. Sve pohvale što je EU uopšte uspela da osigura takav dogovor, međutim, to što Brisel ne može Prištinu da natera da taj dogovor i implementira, samo po sebi dovoljno govori”, istakao je.

Podsetimo, ministri inostranih poslova i odbrane Rusije Sergej Šojgu i Sergej Lavrov danas su održali pregovore u formatu “2+2” sa svojim francuskim kolegama – ministrima inostranih poslova i odbrane Žan-Iv Le Drian i Florens Parli.

(sputnik)