in

GOTOVO JE: “Republika Srpska je realnost, ma šta ko mislio”

Dijalog o izmeni Izbornog zakona BiH trebalo bi u četvrtak da bude nastavljen u Sarajevu.

Lider HDZ BiH Dragan Čović poručuje da, ako Izborni zakon ne bude promenjen, neće biti izbora u oktobru u BiH.

Spreman je, kaže, da Bošnjacima da još jednu šansu za razgovor o izmenama izbornog zakonodavstva.

Lider HDZ-a je istrajan – određene odredbe Izbornog zakona BiH, koje su stavljene van snage, moraju biti promenjene.
“Jasno je da, ako te promene nema, ne postoje ustavne i zakonske mogućnosti da se organizuju izbori. Ovo što govorim ima utemeljenje u odluci Ustavnog suda. Nema nikakvih preduslova da se održe izbori ukoliko nema promena Izbornog zakona BiH, slično kao što je bilo sa Mostarom”, rekao je Čović.

Nakon neuspešnih pregovora Hrvata i Bošnjaka u Neumu, njegovi učesnici nastavljaju međusobna optuživanja. Tako Izetbegović tvrdi da Čoviću odgovara da Željko Komšić ostane u Predsedništvu. Za Čovića je to isto kao kada bi Izetbegović rekao da želi da živi u Herceg Bosni.

“Otišao sam da rešimo pitanje povratka u institucije BiH, da kažem da treba čuvati Ustav BiH, a i Republika Srpska je deo Ustava BiH, da kažem da građanska država nije rešenje i otišao sam zbog hrvatskog naroda u Republici Srpskoj”, kaže Čović.

“Republika Srpska je, ma šta ko od nas mislio, realnost i činjenica, sa svojim institucijama u Dejtonu. Svi oni koji poštuju Ustav moraju poštovati Republiku Srpsku. Kako možete poštovati Ustav, a govoriti ‘ja sam protiv Republike Srpske’. Da li je neka reč od mojih 20 minuta izvučena iz konteksta i nekoga povredila, to je drugo pitanje”, dodao je on.

Dok se priprema novi sastanak Hrvata i Bošnjaka u četvrtak, Čović kaže da se nakon tog dogovora, o izmenama Izbornog zakona BiH ne može razgovarati bez predstavnika Republike Srpske, jer je njihova podrška potrebna u Parlamentarnoj skupštini BiH, prenela je Radio televizija Republike Srpske.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

(tanjug)