in

Francuska evroposlanica predložila Evropskom parlamentu rezoluciju o položaju Srba na Kosmetu

Francuska evroposlanica Dominik Bild, koja je i član delegacije EP za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana, podnela je Evropskom parlamentu predlog rezolucije o položaju Srba na Kosovu i Metohiji.

Dominik Bild je na Tviteru napisala da je sudbina kosovskih Srba iz dana u dan sve gora i da je skandalozna odluka prištinskih vlasti da odbiju da otvore glasačka mesta za referendum Srbije održan u januaru.

Dodala je da se u predlogu rezolucije nalazi i rešenje za srpske manastire koji su pod zaštitom Uneska.

U predlogu rezolucije, koju je podnela Evropskom parlamentu 27. januara, ona navodi da taj dokument predlaže uzimajući u obzir Briselski sporazum Beograda i Prištine od 19. aprila 2013. godine, kao i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom od 27. oktobra 2015. godine.

Podseća da je rezolucijom skupštine u Prištini, usvojenom 15. januara, Srbima omogućeno da glasaju samo poštom ili preko Kancelarije za vezu, umesto uz pomoć misije OEBS-a, a što je protivno mišljenju Visokog predstavnika Unije za spoljnu politiku i bezbednost.

Takođe, kako se navodi u dokumentu, sukobi policije i građana na severu 13. oktobra 2021. godine i protesti posle verske službe u pravoslavnoj crkvi u Prištini u junu 2021. godine svedoče o rastućim tenzijama.

Dominik Bild je, takođe, izrazila zabrinutost zbog zahteva da se četiri srpska manastira uklone sa Uneskove liste svetske baštine u opasnosti.

„Ohrabruje se visoki predstavnik da zahteva stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom, predviđenu sporazumom od 19. aprila 2013. i da razmotri sprovođenje istrage o gore navedenim činjenicama“, navodi u rezoluciji Bild, koja je, inače, članica „Nacionalnog okupljanja“ Marin Le Pen, preneo je „Kosovo onlajn“.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE