Evropa zabranjuje letove iznad Belorusije i uvodi sankcije beloruskim avio-kompanijama

Ambasadori Evropske unije zabranili su evropskim avio-kompanijama da lete iznad Belorusije, a takođe zabranili beloruskim avionima da koriste vazdušni prostor EU i sleću na aerodrome u EU, javljaju mediji pozivajući se na troje diplomata.

Kako navode, odluka bi trebalo da stupi na snagu u ponoć po srednjoevropskom vremenu, prenosi Rojters. Prema rečima diplomata, ne očekuje se negodovanje zemalja-članica Evropske unije zbog odluke koju su doneli ambasadori.

Diskusije o ograničavanju letova pokrenute su zbog incidenta koji se dogodio sa avionom „Rajan er“ u Belorusiji.

Incident sa prinudnim sletanjem u Minsk

Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Na lice mesta su upućeni demineri. Informacije o miniranju nije potvrđena, a Istražni komitet Belorusije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak zbog lažne prijave o miniranju.

Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku.

Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za „organizovanje masovnih nereda“. Njemu preti kazna do 15 godina zatvora.

To je izazvalo kritiku Zapada, iako se praksa prinudnog sletanja aviona dešavala i ranije. Najznačajniji slučaj bilo je prisiljavanje aviona bolivijskog predsednika Evo Moralesa da sleti u Beč 2013. godine.

Razlog za to su bile glasine da se zajedno sa predsednikom u avionu nalazi i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za odavanje državnih tajni.