in

Evropa u opasnosti od američke špijunaže

Evropa u opasnosti od američke špijunaže

Iako je uloga američkih sajber timova da štite, oni su ipak u službi spoljne politike, upozorio je šef francuske komande za sajber odbranu

Zemlje u Evropi rizikuju da se izlože špijunaži dozvoljavajući američkim timovima za sajber odbranu da nadgledaju njihove mreže, izjavio je general Ejmerik Bonmezon, šef francuske komande za sajber odbranu.

Zabrinutost raste, jer SAD pojačavaju prisustvo svojih sajber snaga u inostranstvu, naročito u kontekstu ruske vojne operacije u Ukrajini, piše „Mond“.

Bonmezon je rekao da pojačane aktivnosti američkih timova za sajber odbranu na evropskim mrežama „pokreću pitanja“, što je „Mond“ ocenio kao „učtivi eufemizam“. Osim toga, list prenosi da je general, tokom saslušanja iza zatvorenih vrata u parlamentarnom Odboru za odbranu, američke operacije opisao kao „relativno agresivne“.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Dodao je da se saveznici Vašingtona izlažu mogućoj špijunaži, jer dopuštaju američkim sajber stručnjacima da pristupe osetljivim mrežama.

Naime, ako država stranoj sili, čak i savezničkoj, dozvoljava pristup najosetljivijim resursima, to predstavlja otvorena vrata za operacije prikupljanja obaveštajnih podataka, dakle za špijunažu, ocenjuju stručnjaci.

Ove primedbe naglašavaju zabrinutost Francuske u vezi sa manevrima Vašingtona, posebno u zemljama istočne Evrope, ističe francuski list.

General je upozorio da američki timovi u upadima „idu prilično daleko“ i da ne treba zaboraviti da, iako štite, služe spoljnoj politici svoje zemlje.

Najefikasniji, ali najnametljiviji

Rizik je utoliko veći što američki instrumenti nadzora spadaju među najefikasnije, ali i najnametljivije u zapadnom bloku. „Ne mogu da im se suprotstavim“, prokomentarisao je general.

Prema Američkoj sajber komandi, partnerska država može zatražiti da njeni timovi organizuju takozvane „napredne operacije lova“ na mreži zemlje domaćina.

Sajber komanda je do avgusta 2022. izvela 35 takvih operacija u 18 zemalja, uključujući Estoniju, Litvaniju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Ukrajinu, navodi se u saopštenju na njenom sajtu.
Komanda je u novembru saopštila da je rasporedila „najveći tim za lov do sada“ kako bi pomogla Ukrajini da prati „zlonamerne“ aktivnosti.

„Iako tim za lov više nije raspoređen u Ukrajini, Sajberkom ostaje posvećen i nastavlja da pruža podršku Ukrajini, drugim saveznicima i partnerskim nacijama“, navodi se u saopštenju.

Nismo i nećemo više nikad

O „naprednoj američkoj podršci“ i njenom dugogodišnjem delovanju imala bi ponešto da kaže i nemačka vlada koja je 2013. objavila informacije da su američke obaveštajne službe prisluškivale mobilni telefon tadašnje nemačke kancelarke Angele Merkel.

Ona je telefonirala predsedniku SAD Baraku Obami i jasno istakla da se protivi ovoj praksi. „Ukoliko bi se potvrdilo da je to tačno, to bi bilo potpuno neprihvatljivo“, istakla je Merkelova.

U međuvremenu, Obama je uveravao Angelu Merkel da SAD ne nadziru njene komunikacije, ali Bela kuća nije negirala izveštaje da su američke obaveštajne službe prisluškivale njen mobilni telefon u prošlosti, preneo je AFP.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

(RT)