in

Evo šta je KFOR odgovorio Srbiji na zahtev da se srpska vojska vrati na Kosovo

Evo šta je KFOR odgovorio Srbiji na zahtev da se srpska vojska vrati na Kosovo

Po Rezoluciji SB UN 1244 nemaju pravo da odbiju taj naš zahtev, poručio predsednik Srbije

Kfor je odgovorio da nema potrebe za povratkom srpskih snaga na teritoriju Kosova i Metohije, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Oni su u svom pažljivo sastavljenom pismenu upućenom Vladi Srbije, koji sam i ja dobio, odgovorili da smatraju da nema potrebe za povratkom Vojske Srbije na teritoriju KiM, pritom se pozivajući na Rezoluciju 1244“, naveo je Vučić za TV Pink, dodavši da Kfor, po Rezoluciji SB UN 1244, nema pravo da odbije taj zahtev Beograda.
Predsednik je dodao da se u odgovoru Kfora navodi da „pažljivo motre na to šta se zbiva na severu“.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

„Nije vaš posao da brinete o barikadama na severu, već o svim Srbima na Kosovu i Metohiji. Njihovo rukovodstvo brine o političkim rešenjima, o članicama NATO koje su organizatori svega toga, a ne o stvarnoj bezbednosti. Oni su samo političko oruđe u rukama najmoćnijih zapadnih sila“, poručio je Vučić.

„Čekaćemo, i ukazivati kako i na kojim mestima nisu zaštitili srpski živalj. Kao dečaka Stevana Tomića u Klokotu, a da ni ne pričam o dečaku Stefanu Stojanoviću. Sramna je kampanja iz sveta podrške Kurtiju“, rekao je predsednik i dodao da će videti kakav će biti odgovor Beograda.

On je istakao da mu niko od zvaničnika nije poslao poruku da je užasnut napadom na srpsku decu, ali da je dobio 11 poruka ambasadora zbog Rade Trajković kada je dva sata sedela na administrativnom prelazu.

„Pucanje na srpske dečake ih nije nasekiralo. To govori o svima njima, i o odnosu prema srpskom narodu“, rekao je Vučić.

„Nisu bili glasni kada su srpski dečaci gotovo ubijeni. Jedan od portparola iz Evropske unije je rekao da je došlo do pucnjave. Nisu tamo bile lovokradice, nego je čovek pun mržnje, videvši decu da nose badnjak, pucao na njih. Reč mu nisu rekli. Sa svim tim ćemo se suočavati. Pa onda imamo i pritisak stranih službi, koje zajedno sa Kurtijem, kažu da neće dozvoliti podelu Kosova. Ko je to tražio? Ovde je reč o pokušaju ubistva dvojice dečaka, a onda vidite i domaće agente koji to odobravaju. To je jedna matrica kojom pokušavaju da nas razore, zajedno i sa drugim službama, čak i sa istoka. Verujem da nam predstoji težak period, ali borićemo se i truditi da sačuvamo svoj narod“, poručio je on.

Vučić je najavio da će se uskoro videti sa porodicama Stojanović i Tomić, ali da će se problemi nastaviti.

„To je rezultat atmosfere koju je Kurtijev režim sa nekim sa spolja pravio. Nisu oni poludeli iz čistog mira. Sve je ovo plod atmosfere koju je stvorio Kurti. Mene plaši da vidim to i kod našeg naroda, da nismo više u stanju to sasvim racionalno da posmatramo. Ta slika na Badnji dan je potresla Srbiju, izazvala suze svih ljudi“, rekao je on.
Podsetimo, 15. decembra predsednik Srbije je saopštio da je doneta odluka da se Kforu uruči zahtev, koji je u skladu sa Rezolucijom 1244, da se određeni broj pripadnika srpske vojske i policije vrati na Kosovo i Metohiju.

Vučić je tada naveo da je to bitno za bezbednost Srba na KiM, ali i za kontrolisanje administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak.

Sankcije Rusiji i dogovor sa Prištinom

Predsednik je istakao da je Srbija godinu dana izdržala da bude zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji, te da je zvanični Beograd pokazao svoju odvažnost, odlučnost i nezavisnost u odlučivanju.

On je dodao da će Srbija možda morati da uvede sankcije, „ne pod pritiskom, već pod pretnjom nečeg mnogo većeg“, ali da čak i kad bi to uradila, Zapad bi poručio da je konačno vreme za sporazum sa „Kosovom“.

„Taj sporazum podrazumeva de fakto priznanje Kosova. Oni će reći da to nije priznanje“, rekao je Vučić, ukazavši da će se od Beograda zapravo tražiti da pusti „Kosovo“ da uđe u Ujedinjene nacije.

Uloga Amerike u „kosovskom čvoru“

„Amerika je vrlo iskrena u tome da želi punu kosovsku nezavisnost“, rekao je Vučić i dodao da je reč o najvećoj sili, koja je uz Veliku Britaniju i Nemačku, izrodila nezavisnost „Kosova“.

On je istakao da je sa Amerikancima moguće razgovarati jer se oni „trude da razumeju poziciju Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji“.
Kao primer za to, Vučić je naveo razgovor sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom.

Američki ambasador neće promeniti svoj stav, ali želi da čuje srpsku stranu priče, dodao je predsednik.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

(RT)