in

EU usvojila paket sankcija – “Zaboleće Rusiju i to snažno”

Evropska unija jednoglasno je usvojila paket sankcija protiv Rusije.

Šef diplomatije EU Žosep Borelj poručio je da će paket sankcija “zaboleti Rusiju i to snažno”, te da mere pogađaju rukovodeći, finasijski i odbrambeni sektor Rusije, uključujući i trgovinski sektor Donjecka i Luganska.

“Danas smo se dogovorili da uvrstimo 351 predstavnika ruske Dume, koji su glasanjem prekršili međunarodno pravo i teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, na našu listu sankcionisanih osoba”, rekao je Borelj.

On dodaje da su se članice EU dogovorile da uvedu sankcije za 27 osoba i entiteta koji prete ukrajinskom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti, ili ga podrivaju, među kojima su oni koji su donosili odluke kojima je prećeno Ukrajini, entiteti koji su ih finansirali, oni koji su imali ulogu u invaziji i destabilizaciji i oni koji su vodili rat dezinfomacijama protiv Ukrajine.

“Sankcijama ciljamo i ekonomske odnose između EU i dva regiona, kao što smo uradili u slučaju Krima, kako bismo obezbedili da oni koji su odgovorni zaista osete ekonomske posledice nelegalnih i agresivnih poteza”, kaže Borelj.

On dodaje da usvojene sankcije pogađaju i rusku državu i vladu tako što im onemogućavaju pristup finsijskom tržištu i uslugama EU, čime se limitira finansiranje njihove politike.

Paket je, prema rečima Borelja, kompletiran odlukom Nemačke da zaustavi rad gasovoda Severni tok 2.

Borelj je upozorio da će EU, u zavisnosti od razvoja situacije, proširiti spisak sankcija protiv odgovornih za ukrajinsku krizu.

Takođe, napomenuo je da ruski predsednik Vladimir Putin nije na listi sankcija EU.

Podsetimo, ranije danas i Velika Britanija saopštila je da će uvesti sankcije Rusiji. Prema rečima premijera Borisa Džonsona, biće uvedene sankcije za 5 ruskih banaka, (Rosija, IS banka, Opšta banka, Promsvjazbanka i Crnomorska banka), kao i za 3 istaknute ličnosti, i to su: Genadij Timčenko, Boris Rotenberg i Igor Rotenberg.

“Biće im zamrznuta sredstva u Velikoj Britaniji, a putovanje onemogućeno”, kazao je Džonson.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

(tanjug,b92.net)