in

EU sprema nove sankcije Rusiji, ali se plaši da ih upotrebi

EU sprema nove sankcije Rusiji, ali se plaši da ih upotrebi

Na nišanu narednog paketa antiruskih sankcija EU nalaziće se treće države, što je zabrinulo i same članice

Nakon što je usvojila 10 paketa antiruskih sankcija, EU sada osmišljava novi mehanizam za kažnjavanje država koje Rusiji omogućavaju da te sankcije izbegne i zaobiđe, piše briselski „Politiko“.

To znači da ukoliko treće zemlje u, na primer, Centralnoj Aziji, ne ispoštuju sankcije koje je Zapad uveo Moskvi, suočiće se sa kaznom EU.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Kako se objašnjava, problem predstavlja to što je značajno porastao izvoz određenih artikala (koji su ranije prodavani Rusiji) u susedne ili obližnje zemlje poput Turske, Kazahstana i Jermenije.

Kroz tu tržišnu mrežu se provlače i mobilni telefoni i računari, ali i mikročipovi koji bi potencijalno mogli da se koriste za vojnu tehniku.

„Politiko“ piše da je nedavno utvrđeno da je i „problematična“ tehnologija poput dronova takođe pronašla svoj put do Rusije preko Kazahstana, zahvaljujući lokalnim kazahstanskim kompanijama koje su osnovali Rusi.

EU je sada, kako dodaju, „stavila pištolj na sto“, te se nada da će se više država povinovati njenoj volji.

Međutim, „Politiko“ je imao uvid u najnoviju verziju nacrta predloga koji se sada umekšava i „razvodnjava“.

Predlog se revidira nakon što je nekoliko država EU izrazilo zabrinutost da bi taj mehanizam mogao da našteti njihovim diplomatskim odnosima, ili da čak „gurne druge države u naručje Kine i Rusije“.

Umesto da udari na države koje dozvoljavaju ponovni izvoz sankcionisane robe u Rusiju, Berlin je predložio da se fokus sankcija preusmeri na kompanije koje to omogućavaju.

Najnovija verzija predloga sankcija će se obazrivije odnositi prema eventualnom ciljanju trećih zemalja, koje je sada klasifikovano kao „izuzetna mera koja bi se koristila samo u krajnjoj nuždi“.

Još jedna ispravka nacrta je i to što bi Komisija pre nego što kazni treće zemlje morala da pokaže da su „sve ostale preduzete alternativne mere bile neefikasne“.

„Politiko“ dalje podseća da Atina i Budimpešta blokiraju uvođenje novog paketa sankcija, budući da žele da se njihove kompanije izbrišu sa liste „sponzora rata“.

Zemlje EU se sada nadaju da će sporazum o novom paketu sankcija biti postignut sledeće nedelje, reklo je troje neimenovanih diplomata za briselski portal.

„Sporazum je na dohvat ruke, ali je tačan tajming još uvek teško predvideti“, zaključio je jedan od njih.

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte