EU NAPAD ali demokratski: Platiće 3 milijarde evra za Lukašenkov odlazak

Evropska unija odlučna je da sprovede “demokratsku tranziciju” i da da tri milijarde evra Belorusiji kako bi Aleksandra Lukašenka skinula sa vlasti.

To je potvrdio Žozef Borel, visoki predstavnik EU-a za spoljnu i bezbednosnu politiku, a osim toga i Evropska komisija je Veću predstavila plan o ekonomskoj podršci “budućoj demokrtaskoj Belorusiji”.

“Time želimo da iskažemo predanost ljudima u Belorusiji. Taj plan će biti aktiviran kada Belorusija otpočne tranziciju prema demokratiji, ne pre toga”, izjavio je Borel u Lisabonu gde je učestvovao na nezvaničnom sastanku ministara obrane EU-a.

“Lukašenko nije oduševljen tom idejom”, dodao je on.

Paket od tri milijarde evra uključuje bespovratni novac i kredite kako bi “Belorusija stabilizovala svoju ekonomiju i reformisala institucije”, saopšteno je iz Evropske komisije. Novac bi došao iz različitih izvora unutar EU-a.

EU namerava da pojača sankcije EU posle incidenta sa Rajaerovim avionom i hapšenja opozicionog aktiviste Romana Protaševiča.

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman rekao je Hini da EU ubrzano radi na sankcijama i u pripremi je četvrti paket sankcija, dok je njegov nemački kolega Heiko Mas poručio je kako bi sankcije mogle da obuhvate ključne kompanije u sektoru đubriva, kao i da bi EU mogla da onemogući vladi Belorusije izdavanje obveznica u Uniji, preneo je “Kurir”.

(b92)