in

EU namerava da paralizuje Centralnu banku Rusije

Evropska unija, zajedno sa SAD, Velikom Britanijom i Kanadom zamrznuće imovinu Centralne banke Rusije i zabraniti ruskim biznismenima da koriste svoju imovinu na evropskom tržištu, saopštila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„Paralizovaćemo imovinu Centralne banke Rusije. To će dovesti do zamrzavanja njenih transakcija i onemogućiti upotrebu njene imovine“, rekla je ona.

„Radićemo na tome da zabranimo ruskim oligarsima da koriste svoju finansijsku imovinu na našem tržištu“, dodala je Fon der Lajenova.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

SAD, EU, Velika Britanija i Kanada izdale su zajedničko saopštenje u kojem se navodi da su se dogovorili da uvedu zajedničke mere protiv Centralne banke Rusije.

„Dogovorili smo se da uvedemo ograničavajuće mere koje će sprečiti Centralnu banku Rusije da iskoristi svoje međunarodne rezerve za nivelaciju efikasnosti naših sankcija“, navodi se u saopštenju.

Bela kuća je saopštila da Centralna banka Rusije može iskoristiti 650 milijardi dolara rezervi za podršku rublje. Cilj sankcija je da se onemogući intervencija na deviznom tržištu. Kako se navodi, američke sankcije će dotaći 80 odsto imovine bankarskog sektora Rusije.

Ranije je nemačka vlada saopštila da će sve ruske banke kojima su uvedene sankcije, a potencijalno i ostale ruske banke, biti isključene iz međunarodnog platnog sistema SVIFT.

U slučaju da Rusija odbije da obustavi specijalnu operaciju u Ukrajini mogu biti uvedene dodatne sankcije, saopštili su u nemačkoj Vladi.