in

EU dostavila Beogradu i Prištini novu verziju predloga sporazuma – Rok ipak postoji? Šolc potvrdio

Evropska unija dostavila je Srbiji i tzv. Kosovu najnoviju verziju predloga za dijalog, potvrdio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Na Samitu EU – Zapadni Balkan u Tirani Borelj je potvrdio da je predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izneo „poslednju verziju predloga koja je stavljena na sto“.

Lajčak je rekao da je dokument koji je EU dostavila prvo Srbiji, a zatim tzv. Kosovu, nova verzija francusko-nemačkog predloga koji je predstavljen u septembru.
„Sada je važan trenutak za dijalog Kosova i Srbije. Juče smo u Srbiji predstavili poslednju verziju predloga, dok smo je na Kosovu predstavili danas“, rekao je Borelj i dodao da prethodni plan sada ima „nove nijanse“ i intervencije.

Pratite izbor naših najboljih vesti na TelegramuInstalirajte ga preko Play prodavnice besplatno OVDE

On nije dao nikakve rokove u vezi sa dijalogom, prenosi prištinska „Koha“.

Rojters: Rok postoji

Rojters, međutim, tvrdi drugačije. Britanska agencija, koja se poziva na neimenovane izvore iz EU, piše da u novoj verziji predloga za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine postoji jasan vremenski okvir.

Prema rečima zvaničnika EU, očekuje se da dve strane konačan dogovor postignu za manje od godinu dana.

„Postoji mnogo stvari koje predlog čine velikim iskorakom u odnosu na trenutnu situaciju. Predlog ne predstavlja potpuno priznanje, ali je u pitanju potpuna normalizacija odnosa“, rekao je diplomata za Rojters i dodao da je nacrt predloga obema stranama poslat juče.

Dodaje da je, nakon što su dobili mišljenje Beograda i Prištine, predlog prerađen i sadrži aneks sa „jasnim kalendarom akcija kada i kako stvari moraju da se dese“.

On je, takođe, pozvao Beograd i Prištinu „da nastave sa konstruktivnim angažmanom i fokusiraju se na napredak u normalizaciji“.

Kako navode albanski mediji, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti tvrdi da će Srbija i tzv. Kosovo do marta 2023. postići dogovor na osnovu francusko-nemačkog predloga.

Miroslav Lajčak je, sa druge strane, rekao da rok u vezi sa sporazumom i dijalogom i dalje ne postoji, prenosi „Albanijen post“.
„Nisam ljubitelj rokova, imali smo dosta rokova do sada, mogu da kažem da do marta možemo da vidimo gde smo sa razgovorima i kakav je napredak postignut „, rekao je Lajčak.

Podsećamo, francusko-nemački predlog predstavlja plan za rešenje pitanja KiM i sadrži 13 tačaka, od kojih prva ističe da se do sredine 2023. godine mora postići suštinska normalizacija odnosa.

Ovaj dokument predviđa da Srbija prestane sa protivljenjem članstvu tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama, da preostalih pet zemalja EU priznaju tzv. Kosovo, te da privremene prištinske institucije postepeno ulaze u različite međunarodne organizacije.

Treća faza integracije tzv. Kosova u međunarodne institucije uključuje početak pregovora za ulazak u NATO i prijavu za članstvo u EU, dok četvrta faza podrazumeva članstvo tzv. Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Šolc: Nemačka posvećena napretku u dijalogu

Nemački kancelar Olaf Šolc potvrdio je da je poslednja verzija novog predloga sveobuhvatnog sporazuma dostavljena Beogradu i Prištini, prenosi Koha.

On je istakao da je Nemačka posvećena napretku u dijalogu.

„Što se tiče pitanja predloga za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, tačno je da smo ih razvili. Nemačka je intenzivno sarađivala sa Evropskom Komisijom i Francuskom, koja je jednom prilikom organizovala iskorak. Stoga nije iznenađujuće što stojimo iza predloga, koji su blisko usaglašeni i razvijeni“, rekao je Šolc na konferenciji za novinare u Tirani.

Što se tiče liberalizacije viza za tzv. Kosovo, nemački kancelar je ocenio da je važno da se to desi i da je to dobra perspektiva.

Bisljimi potvrdio da je Priština dobila novu verziju francusko-nemačkog plana

Potpredsednik vlade tzv. Kosova i glavni pregovarač u dijalogu sa Beogradom, Besnik Bisljimi potvrdio je da je Priština danas primila novu verziju francusko-nemačkog plana, ali je dodao da postoji dogovor da ona ostane poverljiva, prenosi „Kosovo onlajn“ pisanje „Kohe“.

Bisljimi je rekao da je izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak danas dostavio najnoviju verziju plana premijeru Aljbinu Kurtiju.

Prethodno je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao da je Evropska unija dostavila „Kosovu“ i Srbiji najnoviju verziju predloga za dijalog. Kako je naveo Borelj, predlog je juče dat Srbiji, a danas Prištini.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte