in

Ekonomski plan: “Da uštedite, preskočite doručak”

Ekonomski plan: “Da uštedite, preskočite doručak”

U tekstu pod nazivom „Da uštedite novac, možda bi trebalo da preskočite doručak „Volstrit džornal“ navodi koje su sve namirnice poskupele u Americi

Namirnice u Americi su toliko poskupele da „Volstrit džornal“ savetuje čitaoce da preskoče doručak kako bi uštedeli. To je, naravno, izazvalo burne reakcije širom Sjedinjenih Američkih Država.

U tekstu pod naslovom „Da uštedite novac, možda bi trebalo da preskočite doručak“, portal navodi da je nekoliko osnovnih namirnica za doručak naglo poskupelo.

Kao primer, „Volstrit džornal“ navodi da je cena jaja porasla za 8,5 odsto u januaru u odnosu na decembar, a čak 70,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu.
Takav skok cene jaja je zabeležen poslednji put 1973. godine.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Razlog tome je epidemija ptičjeg gripa koja je uništila veliki broj živine širom SAD, što je dovelo do toga da skok cene jaja bude najveći u odnosu na bilo koju drugu namirnicu u 2022. godini.

Negazirani sokovi i pića koji sadrže smrznuti sok od pomorandže takođe su poskupeli za 1,5 odsto u odnosu na prethodni mesec, dok je na godišnjem nivou poskupelo 12,4 odsto.

Razlog povećanju cena sokova od pomorandže je to što uzgajivači na Floridi beleže najmanji prinos u poslednjih 90 godina jer je rod opustošen zbog smrzavanja, dva uragana i bolesti koja napada citruse.

Žitarice za doručak su u januaru poskupele u odnosu na mesec ranije samo 0,4 odsto, ali je skok cene na godišnjem nivou čak 15 odsto što je posledica poremećaja na tržištu zbog problema s izvozom žitarica iz Ukrajine.

„Za ljubitelje doručka možda bi bilo bolje da popiju samo šoljicu kafe –ali samo pržene, ne i instant. Cene pržene kafe pale su za 0,1 odsto prošlog meseca, ali je cena instant kafa porasla za 3,6 odsto“, piše „Valstrit džornal“.

Na ovaj tekst reagovali su čitaoci širom Amerike pišući na društvenim mrežama ironično: „Bajdenov ekonomski plan funkcioniše“.

Jedan od komentara je i „Ako preskočite doručak, ručak i večeru mogli biste da uštedite još više“.

Najglasniji u kritikama bili su republikanci. „Bajdenova Amerika: Ne možete da priuštite namirnice? Samo ih nemojte jesti.“

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(RT)