in

Dramatične slike iz Crne Gore: Žestoki sukobi, hapšenja, veliki broj povređenih – A sve zbog ustoličenja srpskog mitropolita – VIDEO

U manastiru Svetog Petra Cetinjskog danas je ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, uprkos jednom od najvećih protesta u Crnoj Gori.

Ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija juče i danas pratili su nemiri na Cetinju i sukobi sa policijom.

Neki od građana Crne Gore smatraju uvredom i provokacijom da poglavar SPC-a bude ustoličen u manastiru gde po tradiciji počivaju mošti svetog Petra Cetinjskog, sveca iz dinastije Petrović-Njegoš.

Crnogorski nacionalisti danima su negodovali, tražeći da ustoličenje ne bude u Cetinjskom manastiru, već u nekom drugom crnogorskom gradu.

Pratite nas bez cenzure na mreži “Telegram” na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Oni su to doživeli kao nastavak promovisanja interesa Srbije i širenja uticaja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Dan uoči ustoličenja, protivnici su blokirali sve saobraćajnice ka Cetinju, posebno onu koja vodi iz glavnog grada Podgorice kako najviši predstavnici srpske crkve ne bi mogli da dođu do Cetinjskog manastira.

Ustoličenje Joanikija je ipak održano u Cetinjskom manastiru, ali uz velike mere bezbednosti, policijsku pratnju i bez prisustva velikog broja sveštenstva i vernika SPC.

Jutro pre ove verske ceremonije, izbili su sukobi policije i demonstranata na Cetinju i oko crnogorske prestonice.

Demonstranti su policiju gađali molotovljevim koktelima, kamenicama, staklenim flašama, petardama a policija je odgovorila suzavcem.

Nakon dvodnevnih sukoba policije i demonstranata koji su bili protiv ustoličenja mitropolita Joanikija, iz Hitne pomoći na Cetinju su izvestili o tačnom broju povređenih.

Naime, povređeno je ukupno 60 osoba.

Pomoć je zatražilo 30 civila, koji su nakon pregleda pušteni na kućno lečenje.

Pregledano je i 30 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, od kojih su četvorica transportovana u Opštu bolnicu.

Najviši predstavnici crnogorske vlade, premijer Zdravko Krivokapić i potpredsednik Dritan Abazović, objavili su da je uhapšen jedan od najbližih saradnika predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Savetnik predsednika Crne Gore Veselin Veljović sproveden je u policijski auto na Cetinju.

Savet za građansku kontrolu rada policije saopštio je danas da je delegacija Saveta obišla Odeljenje bezbednosti Cetinje i posetila sva zadržana lica tokom današnjih intervencija.

Delegacija Saveta razgovarala je “poverljivo i direktno” sa svih 14 zadržanih osoba, među kojima je i Veselin Veljović, savetnik predsednika Crne Gore, prenosi portal CdM saopštenje Saveta.

Navodi se da niko od zadržanih osoba nije imao primedbe na postupanje policije i procesne radnje prema njima, kao ni povodom tretmana u službenim prostorijama policije.

Novoustoličeni mitropolit Joanikije i patrijarh srpski Porfirije posle ustoličenja helikopterom su se uputiti u podgorički Saborni hram Hristovog vaskrsenja.

Dok su patrijarh i mitropolit izlazili iz manastira jedan helikopter je nadletao Cetinjski manstir i pratio situaciju na terenu.

Porfirije i Joanikije poželeli su da se “razvedri iznad Crne Gore” i usledi mir i razumevanje.

Novoustoličeni mitropolit zahvalio se na čestitkama i osvrnuo na dešavanja na Cetinju.

Rekao je da nije lepo što su se mogle čuti poruke da tamo neko nije dobrodošao, ali je zadovoljan što oni nisu uzvraćali mržnjom već molitvom.

Ispred hrama ih je dočekao premijer Zdravko Krivokapić, ministri Jakov Milatović i Milojko Spajić i predstavnici pojedinih političkih partija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da su nemiri u Crnoj Gori veštački stvoreni, odnosno da nisu nastali iz stvarne mržnje.

“Ne bih rekao da je to stvarna mržnja, već indukovana od strane političara u Crnoj Gori”, rekao je Vučić povodom nemira i organizovanja komita u Cetinju.

Na pitanje da li ima sanzanja da li je bila ugrožena bezbednost mitropolita i patrijarha navodi, koji su došli helikopterom “Kada dolazite na ovakav način, jasno je da situacija nije jednostavna. To je zemljište iza manastira, oni su uspeli da dođu helikopteru”.

Zna ko su ljudi koji su ih obezbeđivali, ali o tome neće govoriti.

“Sve zasluge za obezbeđenje pripadaju vladi Crne Gore. Srpska tajna policija je neko ko prikuplja samo informacije, a onda ih dostavlja nadležnim organima”.

Policija ne želi da reaguje odmah, to je normalno, objasnio je on. Tek kada morate primenjujete silu.

Vučić je gostujući na TV Prva čestitao mitropolitu Joanikiju.

Situacija u Crnoj Gori je trenutno mirna, a svečani ručak u čast ustoličenja Mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija završen je nešto pre 16 časova u Podgorici, čime je završena i dvodnevna poseta patrijarha Porfirija Crnoj Gori.

Na mreži “Telegram” možete pratiti sve naše vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE

(b92)