in

Dok vodi antisrpsku politiku deca mu žive u Srbiji: “Užasnuti smo i zabrinuti zbog odnosa srpske policije” …

Iz Vlade Crne Gore reagovali su zbog odnosa policije Republike Srbije prema porodici premijera Zdravka Krivokapića nakon što si crnogorski mediji objavili su da je srpska policija u Beogradu repetirala pištolj na sina premijera Krivokapića i člana njegovog obezbeđenja.

Saopštenje Vlade prenosimo integralno.

„Obaveštavamo javnost da su sinoć, u Beogradu, pripadnici policije Republike Srbije na grub i nedopustiv način atakovali na sina predsednika Vlade Crne Gore prof. dr Zdravka Krivokapića u trenutku kada se svojim automobilom parkirao ispred zgrade u kojoj, sa porodicom, živi jedna od kćeri premijera Krivokapića. U pratnji premijerovog sina, koji je štićena ličnost, bio je policijski službenik UP Crne Gore.

Policijski službenici Republike Srbije, repetirajući pištolje, zatražili su od premijerovog sina, u trenutku kada je izlazio iz automobila, da stavi ruke na glavu, pa na krov automobila, pravdajući svoj postupak naredbom koju su dobili, ne pokazavši pri tom nikakav pisani nalog.

Deca i unuci premijera Krivokapića, iz bezbednosnih razloga, već tokom noći iz Beograda su doputovali u Crnu Goru.

Užasnuti smo i zabrinuti zbog odnosa policije Republike Srbije prema deci crnogorskog premijera, posebno imajući u vidu da su zbog sličnih neprijatnosti kćerke premijera Krivokapića već jednom morale napustiti Beograd.

Sve dalje aktivnosti povodom ovog slučaja će preuzeti Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore“, navodi se u reagovanju Vlade Crne Gore.

Podgoričke „Vijesti“ objavile su, pozivajući se na izvor iz Krivokapićeve porodice, da su sin crnogorskog premijer i član obezbeđena pretresani zbog navodne dojave da su naoružani. Iz porodice su tom mediju rekli i da je oružje koje poseduje obezbeđenje uredno prijavljeno zvaničnim organima Srbije.

Po zakonu, Krivokapićeva deca su štićene ličnosti i to se odnosi i na boravak van državnih granica Crne Gore.

Objavljen je i snimak dela situacije, na kome se vidi kako Krivokapićeva ćerka Jelena protestuje zbog ponašanja policije.

Ćerke Krivokapića, Jelena i Milena Krivokapić su krajem juna nakon hajke koja u tabloidima rekle da se ne osećaju bezbedno u Srbiji, te da je njihova porodica „izložena nezapamćenom medijskom linču“.

Nakon što su napustile Beograd, predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Krivokapićeve ćerke da dođu u Srbiju i poručio im da su dobrodošle da žive tamo.

Oglasio se i MUP Srbije: Policija postupala profesionalno

Na pisanje „Vijesti“ o incidentu čiji je akter bio sin Zdravka Krivokapića, MUP Srbije je reagovao saopštenjem da se radi o „lažnim navodima da je srpska policija navodno maltretirala sina Krivokapića“.

Policija je i u ovom slučaju postupala profesionalno i u skladu sa zakonom obavila sve neophodne provere uz puno poštovanje dostojanstva vozača i putnika u vozilu, saopštava MUP.

„Prilikom zaustavljanja i kontrole vozila sa civilnim crnogorskim registarskim oznakama u kome su se nalazili M. K, sin crnogorskog premijera, i B. D, član njegovog obezbeđenja, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su postupali profesionalno, u skladu sa zakonom i procedurama uz uvažavanje njihovog ličnog dostojanstva“, navodi MUP.
Policija je objasnila i kako je došlo do incidenta.

„Postupajući po prijavi na sistem 192 da je primećeno lice koje ima pištolj i da se udaljilo vozilom „mercedes“ ka Prokopu, patrola Policijske stanice Savski venac, kao ozbiljna služba, brzo je locirala vozilo i bezbedno ga zaustavila“, saopštava MUP.

Kako se dodaje u saopštenju, „postupajući po procedurama, kao i svaka policija i pripadnici MUP-a Srbije su štiteći, na prvom mestu bezbednost svojih pripadnika, izvršili kontrolu i legitimisanje lica. Nakon izvršenih provera policija se udaljila i ostavila im lično naoružanje“.

Na osnovu svih iznetih činjenica za očekivati je da bi svaka odgovorna policija, koja postupa u skladu sa zakonom, izvršila proveru i utvrdila ko su lica koja poseduju oružje, što bi verujemo da je obrnuta situacija učinila i crnogorska policija, kažu iz MUP-a Srbije.

„Ističemo da je MUP Srbije ponudio neposredno fizičko obezbeđenje članovima porodice Krivokapić koji žive u Beogradu, ali da su to odbili.

Takođe, očekujemo od naših, ali i stranih državljana da na pristojno ponašanje policijskih službenika odgovore na isti način i da ne zloupotrebljavaju policiju za svoje dnevnopolitičke potrebe“, piše u saopštenju MUP-a.