in

Dogovaraju li Abazović i Đukanović tajno novu vladu

Poslednja je šansa da tri pobedničke koalicije, bez međusobnih ucenjivanja, formiraju novu jaku proevropsku vladu, kaže Andrija Mandić

Politička kriza u Crnoj Gori iz trena u tren dobija nove i neočekivane obrte. Najnovija vest da izaslanici predsednika Demokratske partije socijalista (DPS) i Građanskog pokreta URA, Mila Đukanovića i Dritana Abazovića, pripremaju teren za konačan dogovor oko formiranja nove vlade, kako mnogi smatraju, jeste pokušaj izopštavanja najjačeg političkog saveza Demokratskog fronta iz institucija.

Najpre iz vlade, a samim tim i iz Skupštine Crne Gore. Ukoliko dođe do dogovora Đukanovića i Abazovića, sadašnja vlada na čelu s premijerom Zdravkom Krivokapićem odlazi u političku prošlost.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Da se Krivokapić neće lako predati, govori i činjenica da s trojicom svojih ministara, Milojkom Spajićem, Jakovom Milatovićem i Tamarom Srzentić, uveliko obilazi svetske metropole i traži podršku, a ujedno priprema i teren za formiranje nove Demohrišćanske partije.

„Milo Đukanović je obelodanio o ono što su mnogi sumnjali u Crnoj Gori – da određeni krugovi bliski URA ili funkcioneri te partije pregovaraju s njim o konkretnoj saradnji. A o tim uslovima za saradnju, prema njegovim rečima, „treba da znaju oni koji treba da znaju”. Međutim, takve činjenice ne bi trebalo da budu sakrivene od javnosti, a posebno to moraju da znaju pripadnici i glasači parlamentarne većine”, poručeno je iz Demokratskog fronta.

U ovom savezu veruju da je tajni dogovor lidera URA i DPS-a glavni razlog zbog kojeg „nije bilo dogovora u vezi s rekonstrukcijom nesposobne vlade Zdravka Krivokapića, koju je podržalo 38 poslanika, ali su tri poslanika URA to blokirali”.

„Prosuto je mnogo laži, zloupotrebljen je odnos Crne Gore s velikim državama zapadne civilizacije tako što su izmišljane i podmetane političke poruke o njihovom direktnom mešanju u unutrašnje stvari Crne Gore. Sada, u vremenu poravnavanja međusobnih računa, sve isplivava na površinu”, kaže za „Politiku” Nebojša Medojević, jedan od lidera DF-a.

Prema njegovim rečima, po povratku Dritana Abazovića i Milojka Spajića iz SAD njima bliski krugovi najavili su dolazak visokih funkcionera SAD i EU „koji će nekima iz parlamentarne većine, a prvenstveno nama iz DF-a, pripretiti sankcijama”.

Takođe, kako objašnjava, bilo je rečeno da će ti funkcioneri navodno narediti Milu Đukanoviću da se povuče s partijske i političke scene. Ubrzo se, kaže Medojević, pokazalo da su to bile najobičnije izmišljotine uz pomoć kojih je neko želeo da izvuče političku i materijalnu korist.

„Posle tvrdoglavog i ucenjivačkog odnosa koalicije ’Crno na belo’ prema preostalim dvema pobedničkim koalicijama, nedavno smo slušali javnu demonstraciju sile Mila Đukanovića, koji se slavodobitno hvalio da je on, zahvaljujući Zdravku i Dritanu, opet važan faktor na političkoj sceni Crne Gore.

Posebno je naglasio da mu sadašnja nesposobna vlast nije našla ni dokazala nijednu koruptivnu i kriminalnu radnju i da, sad kada ih je na taj način vlast zakonski proverila i legalizovala, on i njegovi najbliži saradnici traže da se njihova snaga pretoči u konkretno učešće u vladi”, kaže Medojević.

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić za „Politiku” podseća da „izbegavanje scenarija povratka u mračnu prošlost i ponovnu vladavinu Mila Đukanovića ne zavisi samo od 38 poslanika”.

Ističe da će njihov predlog za formiranje nove vlade sastavljene od postojeće parlamentarne većine ojačane učešćem autentičnih predstavnika manjinskih naroda biti tema o kojoj će se svi izjasniti do 10. decembra.

„Poslednja je šansa da tri pobedničke koalicije, bez međusobnih ucenjivanja, formiraju novu jaku proevropsku vladu. To možemo uraditi ako se svi oslobodimo štetnih uticaja parapolitičkih struktura i uzmemo u obzir interese građana Crne Gore, a na prvo mesto stavimo zahteve svih onih ljudi koji su za nas glasali na prošlim izborima.

Sve ostalo vodi Crnu Goru u potpunu političku i institucionalnu krizu, a u takvom ambijentu se najbolje snalaze oni koji su opustošili i opljačkali Crnu Goru u proteklih trideset godina”, smatra Andrija Mandić.

(politika.rs)