in

Dobili što su zaslužili: Podmetali nogu Rusima za “Severni tok 2” pa sada plaču bez gasa – MOSKVA ZAVRNULA VENTILE

Grupa poslanika Evropskog parlamenta zahteva od Evropske komisije da istraži delatnost ruske kompanije „Gasprom“ zbog porasta cena gasa, objavio je „Poljski radio“.

Apel je uputilo više od 40 evroposlanika iz Poljske i baltičkih zemalja koji su optužili rusku kompaniju za „,manipulaciju tržištem i ucenu“ u cilju dobijanja dozvole za korišćenje gasovoda.

Inicijator pisma upućenog Evropskoj komisiji je litvanski evroposlanik Andrius Kubilius. Potpisalo ga je 14 političara iz Poljske.
Kako radio javlja, u dokumentu se navodi da je „neophodno hitno inicirati istragu zbog namernih manipulacija tržištem od strane ‘Gasproma’ i kršenja pravila konkurencije Evropske unije“.

Radi se o „ograničenjima u isporuci ruskog gasa u Evropu i povećanju cena“. Prema mišljenju parlamentaraca, to će dovesti do povećanja računa za električnu energiju kod potrošača u EU.

„To rađa sumnje da ‘Gasprom’ svesno pokušava da izvrši pritisak na Evropu kako bi pristala na pokretanje ‘Severnog toka 2’, uprkos tome što gasovod nije u skladu sa evropskim normama“, tvrdi se u pismu.

Prošle nedelje „Gasprom“ je saopštio da je tehnički završena morska deonica drugog kraka gasovoda „Severni tok 2“. Međutim, i dalje postoje brojne birokratske prepreke koje kompanija mora da prevaziđe pre puštanja gasovoda u rad.

Gasovod „Severni tok 2“ sastoji se od dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje koji idu od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke.