in

DO SADA SE NIJE ČUO – Očajnički apel: Putine, u ime čovečanstva …

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš apelovao na predsednika Rusije Vladimira Putina da zaustavi svoje trupe.

Gutereš je rekao da je ruski napad na Ukrajinu bio “najtužniji trenutak” u njegovom petogodišnjem mandatu.

“U ime čovečanstva, vratite svoje trupe u Rusiju”, rekao je Gutereš otvarajući hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN rano jutros, u vreme kada je pokrenut ruski napad na Ukrajinu.

Putin je ranije jutros najavio da pokreće “specijalnu vojnu operaciju” u istočnoj Ukrajini. Putin je najavljujući vojnu operaciju na istoku Ukrajine rekao da je ona namenjena zaštiti civila.

U televizijskom obraćanju Putin je rekao da ta akcija dolazi kao odgovor na pretnje koje dolaze iz Ukrajine.

On je dodao da Rusija nema cilj da okupira Ukrajinu. Putin je rekao i da odgovornost za krvoproliće leži na ukrajinskom režimu. Putin je upozorio druge zemlje da će svaki pokušaj mešanja u rusku akciju dovesti do “posledica kakve nikada nisu videli”.

Gutereš je sa sednice Saveta bezbednosti UN pozvao ruskog predsednika da povuče trupe.

“U ime čovečanstva ne dozvolite da u Evropi započne ono što bi mogao da bude najgori rat od početka veka, sa posledicama ne samo razornim po Ukrajinu, ne samo tragičnim za Rusku Federaciju, već sa uticajem koji ne možemo ni da predvidimo u odnosu na posledice po globalnu ekonomiju”, dodao je.

“Ono što mi je jasno jeste da ovaj rat nema smisla”, rekao je Gutereš, ističući da se njime krši Povelja UN i da će, ako ne prestane, izazvati patnje kakve Evropa nije videla od balkanske krize 1990-ih.

Ambasador Ukrajine u Ujedinjenim nacijama rekao je Savetu bezbednosti da je ruski predsednik Vladimir Putin “objavio rat Ukrajini” zatraživši od svog ruskog kolege da izjavi da Rusija neće granatirati i bombardovati ukrajinske gradove.

 

(beta)