in

Da li je ovo samo spin dogovor? – “Rat” na relaciji Krivokapić-Đukanović se nastavlja

Zdravko Krivokapić ocenio je da je današnja izjava Mila Ðukanovića o ustoličenju mitropolita Joanikija potpuno “ogolila” inspiratora i inicijatora tenzija.

Krivokapić smatra da je najmanje važno gde će toga dana biti Ðukanović, ali da je važno pozvati ga da, kako je naveo, “prestane da izaziva i podgreva sukobe, podele i tenzije”.

“Apsolutno je pravo Mitropolije crnogorsko-primorske da ustoličenje mitropolita obavi u vekovnom sedištu svoje mitropolije na Cetinju i država će obezbediti sve neophodne uslove da SPC kao najdominantija verska zajednica u Crnoj Gori po broju vernika ostvari svoje Ustavom zagarantovano pravo”, istakao je Krivokapić, a saopšteno iz njegovog kabineta.

Premijer Crne Gore ocenjuje da Đukanović to radi sa ciljem da “spreči ili stavi u drugi plan borbu protiv organizovanog kriminala, koja iz dana u dan napreduje”.

Krivokapić je naveo da Ðukanović, kao predsednik Crne Gore mora naučiti da štiti Ustav Crne Gore i ustavnu versku slobodu Srpske pravoslavne crkve da ustoličenje obavi tamo gde ima svako pravo da ga obavi, na Cetinju, i da jednom stane u zaštitu verske slobode Crkve koju je, kako je naveo Krivokapić, dok je njegova partija bila na vlasti, “do beskraja proganjao, a koja ga je dobro naučila šta znači biti slobodan i ustavan”.

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanovića ocenio je prethodno da je ustoličenju mitropolita Joanikija na Cetinju dat, kako je naveo, neprimereno veliki značaj i izrazio nadu da će njegov apel da ustoličenje bude održano van Cetinja “čuti i uvažiti oni koji treba da ga uvaže”.

Ðukanović je takođe rekao da će, ako ne bude uvažan njegov apel i ako ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija ipak bude na Cetinju – 5. septembra biti u prestonici.

Ðukanovic: “Biću na Cetinju ako ne promene mesto ustoličenja”

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović najavio je da će, ako ne bude uvažan njegov apel i ako ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija ipak bude na Cetinju – 5. septembra biti u prestonici, prenosi RTCG.

Ðukanović je rekao da taj apel upućuje sa osećajem izuzetne odgovornosti za očuvanjem mira i stabilnosti.

“Kao što znate, ja sam i danas na Cetinju sa namerom da doprinesem afirmaciji naše spoljne politike i međunarodnog rejtinga. Nadam se da neću biti u situaciji, a moraću da budem ukoliko se apel ne uvaži, da 5. septembra i sam budem prisutan na Cetinju gde je većinska Crna Gora i gde se brani čast i dostojanstvo naše države”, rekao je Ðukanović, prenosi RTCG.

Predsednik Crne Gore smatra da je ustoličenju mitropolita Joanikija na Cetinju dat, kako je rekao, neprimereno veliki značaj u državi koja je multiverska, sekularna i evropska.

Ðukanović je poručio da se nada da će njegov apel da ustoličenje Joanikija bude održano van Cetinja “čuti i uvažiti oni koji treba da ga uvaže”.

Predsednik Crne Gore tvrdi da se u dužem vremenskom periodu “iz Srbije, beogradske Patrijaršije moglo čuti mnogo neprimerenih reči na račun Crne Gore i Crnogoraca” i ocenjuje da one nisu mogle biti doživljene drugačije nego kao vređanje.

“Te okolnosti su doprinele da ovo pitanje dobije mnogo više politički karakter nego što mu pripada i postane bezbednosno značajno”, rekao je Ðukanović.

On ocenjuje da je nemoguće takve poslove i aktivnosti obaviti na silu, posebno ne na Cetinju i dodao da to moraju da razumeju svi – novi mitropolit, beogradska Patrijaršija i državni autoriteti u Srbiji i Crnoj Gori.

Ðukanović smatra da nije pametno insistirati na ustoličenju mitropolita u Cetinju i Cetinjskom manastiru, već da je pametno izmestiti događaj sa Cetinja i obaviti ga u nekom od drugih hramova.

(tanjug)