in

ČUDNE REAKCIJE: Nemačka zaustavlja praktično nemački “Severni tok 2” na želju Zapada da kazni Rusiju?

 

Nemačka je preduzela korake za uzaustavljanje procesa sertifikacije ruskog gasovoda Severni tok 2, rekao je danas kancelar Olaf Šolc prenosi AP.

To je jedna od prvih mera Zapada protiv Rusije zbog krize u Ukrajini.

Šolc je rekao reporterima u Berlinu da njegova vlada preduzima mere kao odgovor na aktivnosti Rusije u Ukrajini.

Taj gasovod kojim se prirodni gas doprema iz rusije u Nemačku dugo je bio predmet kritika SAD i nekih evropskih zemalja koji tvrde da se tako povećava zavisnost Evrope od ruskih energenata.

Šolc je kazao da se vlada odlučila da “ponovo razmotri” serttifikaciju gasovoda, koji još uvek nije u funkciji, u svetlu poslednjih događaja.

“Za to će svakako biti potrebno vremena, ako mogu tako da kažem”, dodao je.

Severni tok 2 je gasovod kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje koji se proteže od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke. Trenutno je njen operator kompanija Nord strim 2 AG sa jedinim akcionarom Gaspromom.

EK: Odluka Berlina o Severnom toku 2 neće uticati na snabdevanje EU

Odluka nemačke i zaustavljanju procesa sertifikacije gasovoda Severni tok 2 neće uticati na snabdevanje Evrope energijom, pošto taj gasovod još uvek ne radi, saopštila je danas Evropska komisija.

“Severni tok 2 još ne funkcioniše, ne snabdeva Evropu energijom. On nije diferenciran izvor energije, taj cevovod je odvojen od postojećeg snabdevača… Dakle, nema promene u odnosu na trenutnu situaciju sa snabdevanjem“, rekao je portparol Komisije na redovnom brifingu za novinare, izveštava Rojters.

Kijev pozdravlja odluku o suspenziji Severnog toka 2

Ukrajina je pozdravila odluku Nemačke da suspenduje postupak dodele sertifikata za gasovod Severni tok 2 nakon što je Moskva zvanicno priznala nezavisnost dva regiona istočne Ukrajine, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Kuleba je ocenio Šolcovu odluku kao moralno, politički i praktično ispravan korak u trenutnim okolnostima.

“Pravo vođstvo podrazumeva donošenje teških odluka u teškim vremenima. Potez Nemačke upravo to dokazuje”, tvitovao je Kuleba.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

(tanjug,b.92.net)