in

Crni niz samoubistava na američkom nosaču aviona: Ubio se 14. mornar

Crni niz samoubistava na američkom nosaču aviona: Ubio se 14. mornar

Mornar na američkom nosaču aviona USS „DŽordž Vašington“ izvršio je početkom nedelje samoubistvo, saopštila je policija nakon istrage, što je najnovije u nizu od 14 samoubistava u prethodne dve godine među vojnim osobljem ovog ratnog broda.

Poslednja žrtva, koja nije imenovana jer porodica još nije obaveštena, ubila se u privatnoj kući u NJuport NJuzu u državi Virdžinija, prema pisanju sajta „military.com“.

Policijski portparol rekao je da je u pitanju samoubistvo. Vojnik je bio stacioniran na „DŽordžu Vašingtonu“, koji je na remontu od početka 2017. godine.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu.

Na istom brodu tri mornara su oduzela sebi život u roku od sedam dana prošlog aprila, prema podacima Si-En-Ena.

Električar 3. klase DŽejkob Slokum i narednik Kristofer Kerol ubili su se 5. decembra i 18. januara, dok su bili na USS „Teodor Ruzvelt“, još jednom nosaču aviona koji je bio usidren u brodogradilištu u državi Vašington.

Uslovi na brodu „DŽordž Vašington“ su došli u fokus nakon istrage o smrtnim slučajevima među mornarima prošlog aprila.

Kako piše „Vašington tajms“, članovi posade su se suočavali sa čestim prekidima u ventilaciji prostorija, prekidima struje i tekuće vode, a bilo je i stalne građevinske buke na brodu. Mnogi mornari su ili počeli da spavaju u svojim vozilima ili da iznajmljuju kuće van lokacije kako bi izbegli metež.

Dvojica demokratskih senatora iz Konektikata, Kris Marfi i Ričard Blumental, ocenili su u nedavnom pismu sekretaru ratne mornarice Karlosu del Toru da uslovi na brodu „DŽordž Vašington“ nisu prihvatljivi.

Takođe su kritikovali mornaricu jer nisu brinuli o mentalnim potrebama svoje posade.

Samoubistva su sve veći problem među pripadnicima vojske SAD, navodi „military.com“ i dodaje da su se 384 američka vojnika ubila u 2020. godini, što je povećanje za 44 odsto od 2015. godine.

Od 2014. godine, 4.842 vojnika oduzela su sebi život.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(Tanjug)