in

Češki predsednik: „Ne podržavajte napad na Krim, to bi bio najgori scenario“

Češki predsednik: „Ne podržavajte napad na Krim, to bi bio najgori scenario“

Petr Pavel, pobednik čeških predsedničkih izbora 28. januara 2023, rekao je da bi Zapad trebalo da se uzdrži od podrške operaciji za zauzimanje Krima od strane Ukrajine kako bi izbegao „nepoželjne scenarije“ u budućnosti.

Komentarišući mogući ishod rata nakon što je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba objavio da nema alternative povratku Krima i međunarodnom kažnjavanju Rusije, Pavel je rekao sledeće:

– Zapad treba da se uzdrži od podržavanja ovog ili onog scenarija. Moramo da budemo pažljivi kako bi Ukrajina ostvarila određene rezultate. Možda će u jednom trenutku Ukrajina promeniti svoju viziju.

Prema njegovim rečima, Zapad treba da bude oprezan u nastojanju da pobedi Rusiju kako bi izbegao neželjene scenarije poraza.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

– Moguće je da će to dovesti do kolapsa Rusije… Ako se Rusija raspadne, onda ćemo možda imati više problema, nemamo sa kim da pregovaramo o razoružanju – naglasio je on.

Iz Kijeva su više puta najavljivali planove za pokretanje ofanzivne operacije na Krimu.

Istovremeno, savetnik šefa kancelarije Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak rekao je da Kijev, pošto je dogovorio isporuku tenkova, pregovara o isporuci raketa i aviona proširenog dometa.

(Novosti.rs)

The post Češki predsednik: „Ne podržavajte napad na Krim, to bi bio najgori scenario“ first appeared on WebTribune.