in

BUKTI MEDIJSKI RAT: Nemci zabranili ruski RT, Rusi zabranili nemački Dojče Vele

Ruska vlada zabranila je emitovanje programa Dojče velea, medijske kuće za inostranstvo SR Nemačke.

To je reakcija na zabranu emitovanja programa na nemačkom ruske državne medijske kuće RT DE.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je, osim toga, naredilo i zatvaranje dopisništva DW u Moskvi i oduzelo akreditacije novinarima DW. Prema toj odluci, a kako je saopštilo Ministarstvo, zabranjeno je emitovanje programa DW na ruskom jeziku putem satelita i drugih načina emitovanja. Osim toga, pokrenut je i postupak kako bi se Dojče vele proglasilo „stranim agentom“.

Kako je sopšteno, DW će uskoro biti informisan o daljim koracima.

Uzvratni udarac Moskve

Rusija je na taj način reagovala na zabranu emitovanja programa na nemačkom jeziku ruske državne televizije RT DE.

Vlada u Moskvi tu zabranu je protumačila kao napad na slobodu medija i mišljenja, te zapretila posledicama.

„Situacija je potpuno jasna: ruska medijska kuća, moglo bi se čak reći i jedna međunarodna medijska kuća, dobila je zabranu emitovanja u Nemačkoj. To je ni više ni manje nego napad na slobodu mišljenja“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, a prenela novinska agencija Interfaks.

U Nemačkoj su regulatori nadležne Komisije za dozvole i nadzor (ZAK) u sredu (2.2.) zabranili emitovanje televizijskog programa RT DE. Kao razlog je navedeno da on nema licencu za emitiranje.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je na sastanku sa svojim kolegom Sergejem Lavrovim u januaru u Moskvi jasno rekla da Nemačka ne dozvoljava državne radijske i televizijske stanice.

RT – nekadašnji Russia Today – u inostranstvu emituje program na šest jezika i tvrdi da program na nemačkom doprinosi slobodi mišljenja u Evropi. Kritičari smatraju da je RT širenjem dezinformacija i propagande glasilo Kremlja.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

(dojče vele)