in

Brnabić da podnese ostavku, da se pokrene dijalog vlasti i opozicije o izborima

Brnabić da podnese ostavku, da se pokrene dijalog vlasti i opozicije o izborima

Pokret Dveri pozvao je danas predsednicu Vlade Anu Brnabić da hitno podnese ostavku, a ne da je „najavljuje za neku neizvesnu budućnost“ i zatražio od predsednika Narodne skupštine da pokrene dijalog između vlasti i opozicije u Narodnoj skupštini o iščekivanim izborima i njihovim datumima.

Dveri su ocenile da je zajedničko obraćanje javnosti predsednika države i predsednice Vlade Srbije kršenja Ustava.

„Niti u jednoj od nadležnosti predsednika koje propisuje Ustav Srbije nisu finansije, prosveta i penzioneri. Predsednik Republike je iznova uzurpirao ovlašćenja predsednika Vlade, dok je predsednik Vlade ostao ono što je i bio od prvog postavljenja na ovu funkciju mimo volje naroda, ikebana“, poručili su iz Dveri u saopštenju.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Ocenili su da predsednik Srbije, koji više nema stranačku funkciju, nema ništa sa dijalogom između vlasti i opozicije niti bilo ko iz opozicije želi sa njim da razgovara pre nego i on podnese ostavku.

„Sinoć je glavna tema konferencije ponovo bila prelazna Vlada koja je očito najveći trn u oku vlasti. Iznova su i predsednik i premijer odbacili ovu jedinu razumnu i demokratsku ideju kako izaći iz aktuelne političke krize“, naveli su iz Dveri.

Iz pokreta su istakli da je neophodna prelazna Vlada u kojoj će podeliti odgovornost vlast i opozicija i da takva Vlada nije dolazak opozicije na vlast bez izbora.

„Prelazna Vlada se formira u dogovoru vlasti i opozicije, mogu je činiti potpuno nestranački ljudi, a mogu je zajednički činiti predstavnici vlasti i opozicije koji će se međusobno kontrolisati da niko ne zloupotrebljava medije, birački spisak, zaposlene u javnom sektoru i javne resurse u predizbornoj kampanji. A onda građani na slobodnim izbrima odlučuju ko će dalje voditi državu“, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte