BRITANIJA U PANICI: Rusija nam je neprijatelj i najveća pretnja

Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je da postoji pojačana aktivnost ruskih brodova u blizini obala Velike Britanije.

On je nazvao Rusiju neprijateljem, koji predstavlja najveću pretnju.

“Redovno nas posećuju radoznali ruski brodovi, trenutno nas redovno posećuje nekoliko ruskih ratnih brodova“, rekao je ministar za „Telegraf“.

Prema njegovim rečima, Velika Britanija pokušala je da vodi politiku deeskalacije i primenjuje „druge metode“. „Ali sada, dok Rusija ne promeni svoj odnos, prilično je teško shvatiti kuda se krećemo“, dodao je Volas.

Ministar je takođe naveo da je krajem prošle godine u Irskom moru primećena ruska podmornica i napomenuo da Velika Britanija tamo već dugo nije zabeležila njihovo prisustvo.

U martu ove godine britansko Ministarstvo odbrane objavilo je strategiju za modernizaciju oružanih snaga zemlje u kojoj je, između ostalog, potvrdilo svoj odnos prema Rusiji kao pretnji i navelo planove za povećanje prisustva u Crnom i Baltičkom moru.

Britanska mornarica i vazduhoplovstvo neprestano nadgledaju prolazak ruskih brodova i letove ruskih aviona u blizini Velike Britanije. Ministarstvo odbrane Rusije više puta je naglašavalo da ruska vojska ne narušava granice i nalazi se u međunarodnim vodama i vazdušnom prostoru.

Svi slučajevi praćenja završeni su bez incidenata, što potvrđuje i britanska strana koja konstantno beleži profesionalnost delovanja ruske vojske.

Zapadni političari periodično daju izjave o „ruskoj pretnji“. Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je izjavio da Rusija ne namerava nikoga da napada.

Prema rečima ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, Severnoatlantska alijansa je svesna da Moskva ne planira nikog da napada, već jednostavno koristi izgovor za raspoređivanje još trupa u blizini ruskih granica. Moskva je više puta izrazila zabrinutost zbog povećavanja snaga Alijanse u Evropi.

(sputnik)