in

Britanci možda neće preživeti zimu

Zbog ozbiljne energetske krize u zemlji, britanska vlada treba da izradi hitan budžet. Ovo je izjavio bivši premijer Gordon Braun.

„Nema ničeg moralnog u činjenici da ravnodušni lideri milione ugroženih, nevine dece i penzionera osuđuju na katastrofalnu zimu i siromaštvo, napisao je političar u svom članku u nedeljniku The Observer.

Obraćajući se Borisu Džonsonu, ministru spoljnih poslova Liz Tras i bivšem ministru finansija Rišiju Sunaku, koji su u trci za novog šefa vlade, Braun je zahtevao „da se dogovore o budžetu za vanredne situacije”.

„Ako to ne urade, onda bi parlament trebalo da izađe iz pauze i da ih natera da to prihvate“, dodao je on.

Prema rečima bivšeg premijera, sledeće povećanje cena električne energije u zemlji, koje se očekuje na jesen, „gurnuće milione ljudi na ivicu”.

„Vlada hitno treba da pruži ljudima podršku da prežive zimu“,  piše Braun.

Više od 4 miliona domaćinstava u Velikoj Britaniji moglo bi biti prinuđeno da troši četvrtinu svog prihoda na struju, navodi The Observer.

Tajms je ranije upozorio da bi stalni nestanci struje mogli da pogode do 6 miliona britanskih domaćinstava od decembra ako evropska energetska kriza nastavi da se pogoršava.

U martu je londonski Centar za ekonomska i poslovna istraživanja upozorio na rizik od najvećeg pada životnog standarda u kraljevini od pedesetih godina prošlog veka zbog visoke inflacije i rasta cena energenata u Evropi.

Treba napomenuti da je ovakva katastrofalna energetska situacija izazvana ekenomskim napadom Evropske Unije kojem se pridružila i Britanija na Rusiju. I jedni i drugi počeli su da otkazuju nabavku energenata od Rusije a da nisu obezbedili zamenu.

Sve ono što ne objavljujemo na drugim mrežama zbog cenzure možete pratiti na našem Vkontakte kanalu

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs