in

Blokiraćemo vojnu pretnju koja dolazi iz Japana

Blokiraćemo vojnu pretnju koja dolazi iz Japana

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije upozorava da će Moskva preduzeti adekvatne mere kako bi odgovorila na agresivnu politiku Tokija

Tokio napušta politiku mirnog razvoja Japana, što predstavlja ozbiljan izazov za bezbednost Rusije i azijsko-pacifički region u celini, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Andrej Rudenko i upozorio da će, ukoliko se takva praksa nastavi, Moskva biti prinuđena da pruži adekvatan odgovor kako bi blokirala vojne pretnje Ruskoj Federaciji.

„Skrenuli smo pažnju na politiku japanskog premijera Fumija Kišide koja postaje dominantna i nastoji da sa mirnog razvoja zemlje i pređe na prisilnu militarizaciju. Konkretnu pretnju predstavlja održavanje vojnih vežbi u blizini ruskih granica uz učešće vanregionalnih partnera, usvajanje ažurirane verzije doktrinarnih dokumenata u oblasti odbrane i bezbednosti sa ciljem stvaranja udarnog potencijala, povećanje sredstava za odbranu“, rekao je zamenik ministra.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Dodao je da Japan ne napušta antirusku politiku, zbog čega je dijalog o mirovnom sporazumu nemoguć.

„Očigledno da je nemoguće razgovarati o potpisivanju nekog mirovnog dokumenta sa državom koja zauzima otvoreno neprijateljske stavove i dozvoljava sebi direktne pretnje našoj zemlji“, rekao je on.

Podsetio je da je ranije ruska strana pregovarala sa Japanom o punopravnom sveobuhvatnom ugovoru o miru, prijateljstvu i dobrosusedstvu, koji bi bio osmišljen da odredi glavni pravac za ubrzani razvoj rusko-japanskih odnosa.

„Početkom specijalne vojne operacije u Ukrajini, administracija Kišide se aktivno uključila u rusofobičnu kampanju vođenu Zapadom, čime su potpuno popništeni rezultati obostrano korisne saradnje na kojoj se godinama radilo“, dodao je Rudenko.

Prema njegovim rečima, Rusija redovno javno i diplomatskim kanalima iznosi svoj stav o ovom pitanju.

„Ovakve aktivnosti Tokija su ozbiljan izazov za bezbednost naše zemlje i azijsko-pacifičkog regiona u celini. Upozoravamo da ćemo, ako se ova praksa nastavi, biti primorani da odgovorimo preduzimanjem adekvatnih mera kako bismo blokirali vojne pretnje Rusiji“, naglasio je Rudenko.

Ranije su mediji, pozivajući se na vladine izvore, izvestili da japansko Ministarstvo odbrane planira da rasporedi hipersonično oružje dometa do 1.000 km na severnom ostrvu Hokaido i jugozapadnom Kjušuu.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(RT)