in

BLIZU VATRE: Rusija spremna da puca – SAD nastavljaju gomilanje snaga u istočnoj Evropi

Napetosti između Ukrajine i Rusije se ne smiruju. Od jutros stižu nova upozorenja i povlačenja iz ove zemlje.

Napetosti rastu nedeljama, a Vašington upozorava da se boji skorašnje invazije i da je više od 100.000 ruskih vojnika blizu ukrajinske granice.

Brojne zemlje poslale su pozive svojim građanima da napuste Ukrajinu. Sada je to učinila i Srbija. “Preporučujemo da državljani Republike Srbije koji planiraju putovanje u Ukrajinu da razmotre odlaganje putovanja”, objavljeno je na internet stranici MSP-a.

Putin: Širenje Nato na istok beskonačno i opasno

Širenje NATO-a na istok na račun postsovjetskih republika, uključujući Ukrajinu, je beskonačno i veoma opasno, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom sastanka sa ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

Putin je na početku razgovora sa Lavrovim rekao da Ministarstvo spoljnih poslova treba da iznese svoje stavove o odgovorima koje je Rusija dobila na predloge upućene američkim kolegama u Vašingtonu i kolegama iz Severnoatlantske alijanse u Briselu.

„Znam da je takva analiza urađena, radili ste i sa kolegama iz drugih resora i ministarstava i, naravno, voleo bih da čujem vašu analizu i vaše predloge u vezi sa reakcijom na odgovore dobijene iz Vašingtona i Brisela“, dodao je šef države.

Rusija spremna da puca na brod koji ilegalno uđe u njene vode

Rusija je spremna da otvori vatru na strane brodove i podmornice koji ilegalno uđu u njene teritorijalne vode, izjavio je danas jedan visoki ruski vojni zvaničnik, javila je ruska novinska agencija Interfaks.

Takva odluka bi, međutim, bila doneta samo na “najvišem nivou”, dodao je taj zvaničnik, a prenosi agencija Rojters.

Kijev želi jasan odgovor od NATO o perspektivi članstva

Ukrajina želi da vidi direktnu izjavu NATO-a o perspektivi svog člansta u Alijansi, izjavio je danas savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

On je rekao da je situacija previše napeta i da pozicije moraju biti tačne i jasne, prenosi agencija RIA Novosti. Podoljak je istakao da je Ukrajina sasvim konkretno izrazila svoj stav prema NATO i EU i postavio pitanje gde je tolika jasnoća od NATO-a i EU. “Po mom mišljenju, Ukrajina baš sada treba da dobije jasan odgovor o izgledima za članstvo”, rekao je Podoljak.

Grci napuštaju Ukrajinu

Grčko ministarstvo spoljnih poslova je uputilo preporuku grčkim državljanima koji se nalaze u Ukrajini da odmah napuste tu zemlju.

“Ministarstvo spoljnih poslova snažno obeshrabruje sva putovanja širom teritorije Ukrajine, a istovremeno preporučuje grčkim državljanima u Ukrajini da odmah napuste zemlju”, navodi se u saopštenju grčkog ministarstva.

Saopšteno je i da je osoblje grčke ambasade u Kijevu svedeno na meru koja se smatra neophodnom, ali da će biti povećan broj zaposlenih u Generalnom konzulatu u Mariupolju.

U medjuvremenu, SAD i još dvadesetak zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Nemačku, Holandiju, Australiju, Novi Zeland, Hrvatsku, Bugarsku, pozvale su svoje državljane da odmah napuste Ukrajinu usred eskalacije tenzija na relaciji izmedju zvaničnog Kijeva i Moskve.

SAD nastavljaju gomilanje snaga u istočnoj Evropi

Sjedinjene Američke Države (SAD) nastavljaju sa dovlačenjem snaga u istočnu Evropu a poslednja jedinica koja će ojačati istočno krilo NATO je taktička grupa Puma, koja je prebačena iz Nemačke u Rumuniju.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, reč je o bataljonu američke vojske iz sastava Drugog konjičkog puka, opremljenom borbenim vozilima Strajker, koji sa ojačanjima ima do 1.000 ljudi.

“Sastav i oprema američke taktičke grupe Puma u Rumuniji ukazuje da je reč o defanzivnoj jedinici korisnoj za odbranu od eventualnih prepada i vazdušnog desanta jer je vrlo mobilna, ali ograničenoj u vatrenoj moći i zaštiti od protivničke vatre.

Upućivanje te taktičke grupe, s obzirom na realnu snagu, potvrda je procene da je reč o primarno političkom činu, odnosno prikazu sile i preventivne zaštite za savezničku infrastrukturu i jedinice u Rumuniji”, navodi se u tekstu.

Reč je o jedinici sa velikom tradicijom, s obzirom da je Drugi konjički puk formiran pre dva veka. Savremena “konjica”, kako se dodaje, sada je opremljena oklopnim i terenskim vozilima Strajker, JLTV i Hamvi.

Puk ima četiri bataljona sa Strajkerima i po jedan artiljerijski, inženjerijski i bataljon za logističku podršku. “U praksi, za konkretan zadatak oko jednog skvadrona formira se namenska jedinica u čiji sastav ulaze ojačanja prema proceni potreba.

Za potrebe misije u Rumuniji izvesno je da su skvadronu pridruženi artiljerijska baterija sa šest orudja, inžinjerci, vojna policija, vojno-obaveštajna jedinica, tim za navodjenje avijacije i tako dalje”, piše taj portal.

Osoblje japanske ambasade napušta Ukrajinu

Japanska ambasada u Kijevu je saopštila da će većina njenog osoblja napustiti Ukrajinu jer tenzije ubrzano rastu usled potencijalne invazije Rusije, javlja japanska agencija Kjodo.

Japanskim državljanima u Ukrajini je u petak savetovano da odmah napuste tu zemlju i obavešteni su u mejlu ambasade da će njena funkcija biti dodatno ograničena od ponedeljka jer će u zemlji ostati “samo nekoliko” članova osoblja.

Japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši je rekao novinarima u subotu na Havajima, posle tripartitnih razgovora sa ministrima spoljnih poslova SAD i Južne Koreje, da je od Japanaca u Ukrajini zatraženo da se evakuišu “odmah i na najbezbedniji način”.

“Očekuje se će broj zaoposlenih u ambasadi u Ukrajini biti smanjen na manje od deset”, izjavio je danas jedan zvaničnik japanske vlade.

Japanska ambasada se u svom saopštenju pozvala na medijske izveštaje u kojima se citira komentar jedan visokog američkog zvaničnika koji je rekao da bi ruska invazija mogla da počne tokom aktuelnih Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Zvanični Vašington je već naredio svojim građanima da se evakuišu iz Ukrajine.

CBS: SAD se spremaju da povuku svo osoblje iz Kijeva za 48 sati

SAD se spremaju da povuku svo osoblje iz Kijeva u narednih 24-48 sati, javlja CBS njuz pozivajućoi se na tri izvora.

Ne navodi se da li to znači da će osoblje napustiti Ukrajinu.

Stejt departmet je u subotu naložio osoblju američke ambasade u Kijevu koje ne obavlja hitne poslove da napusti Ukrajinu zbog, kako je navedeno, stalnih izveštaja o gomilanju ruske vojske na granici sa Ukrajinom.

Onlajn novine Ukrajinska pravda javile su juče, pozivajući se na neimenovani američki diplomatski izvor, da će preostalo diplomatsko osoblje iz američke ambasade u Ukrajini raditi iz zapadnog ukrajinskog grada Lavova.

SAD i zapadbni saveznici tvrde da Rusije priprema, kako navode, “invaziju” na Ukrajinu i prete sankcijama koje će, kako ističu, “osakatiti” privredu Rusije. Moskva odbacuje te optužbe i tvrdi da je prinuđena da brani “crvene linije” u svojim bezbednosnim interesima.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

(b92.net)