in

Blinken je zabrinut zbog namere Kine da Rusiji pruži „smrtonosnu“ pomoć

Blinken je zabrinut zbog namere Kine da Rusiji pruži „smrtonosnu“ pomoć

Državni sekretar Entoni Blinken rekao je da su SAD veoma zabrinute što Kina razmatra pružanje „smrtonosne“ vojne pomoći Rusiji u njenim operacijama u Ukrajini.

Ova tema je, prema njegovim rečima, dotaknuta na sastanku održanom u subotu u Nemačkoj sa šefom kabineta komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Vang Jijem , kojeg je Blinken upozorio na „ozbiljne posledice“ podrške Ruskoj Federaciji.

„Veoma smo zabrinuti što Kina razmatra da pruži smrtonosnu podršku Rusiji u njenoj agresiji na Ukrajinu. Jasno sam stavio do znanja da će to imati ozbiljne posledice po naše odnose“, rekao je Blinken u intervjuu za En-Bi- Si.

On je dodao da je Kina do sada politički podržavala Rusiju i, prema njegovim rečima, pružala izvesnu nesmrtonosnu vojnu pomoć.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Webtribune.rs