in

Blamaža šefice britanske diplomatije – U Rusiju došla nepripremljena – Ne poznaje elementarne stvari

Šefica britanske diplomatije Liz Tras tokom razgovora sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom nije priznala suverenitet Rusije nad oblastima oko Voronježa i Saratova, otkriva izvor Sputnjika koji je prisustvovao sastanku.

Prema tom izvoru, Lavrov je tokom diskusije povodom informacija o ruskim snagama kod ukrajinske granice upitao britansku ministarku da li London priznaje suverenitet nad voronješkim i saratovskim regionom.

Ona je odgovorila:
„Velika Britanija nikada neće priznati suverenitet Rusije nad tim regionima.“

Britanska ambasada u Moskvi potom je saopštila da je ministarka mislila da te dve oblasti deo Ukrajine.

Obe oblasti nalaze se na jugoistoku Rusije u blizini granice sa Ukrajinom.

Britanska ministarka i šef ruske diplomatije ranije danas su razgovarali u Moskvi o situaciji u Ukrajini, vojnim vežbama u Belorusiji i garancijama bezbednosti koje Rusija tražila od Zapada.

Zapadne zemlje već mesecima, a poslednjih nedelja intenzivno, optužuju Moskvu da se sprema da izvede invaziju na Ukrajinu i da je zbog toga koncentrisala ogromne vojne snage na granici sa tom zemljom.

Rusija te optužbe odbacuje kao neosnovane, ističući da premešta vojsku na sopstvenoj teritoriji i da je to njen suvereno pravo, te da Zapadu to služi kao izgovor da dodatni približi snage i vojnu tehniku NATO ruskim granicama.

„Kao gluv sa nemim“: Lavrov razočaran razgovorom sa britanskom ministarkom

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov razgovarao je sa britanskom koleginicom Liz Tras o situaciji u Ukrajini, vojnim vežbama u Belorusiji i garancijama bezbednosti Rusiji.

Lavrov je na konferenciji za štampu okarakterisao sastanak sa britanskom koleginicom kao razgovor nemog sa gluvim.

“Iskreno, razočaran sam što je ispao razgovor nemog sa gluvim. Čini se da slušamo, ali ne čujemo. U najmanju ruku, naša najdetaljnija objašnjenja pala su na nepripremljeno tlo, otprilike kao što kažu da Rusija čeka da se zemlja zaledi i postane kao kamen kako bi tenkovi mirno prešli na ukrajinsku teritoriju. Čini mi se da su i naše britanske kolege danas imale isto takvo tlo sa kojeg su se brojne činjenice odbijale”, rekao je ruski ministar.

Za Moskvu je nejasna zabrinutost Zapada povodom vojnih vežbi i pomeranja ruskih snaga na sopstvenoj teritoriji. Stalni zahtevi da se ruske trupe maknu sa ruske teritorije izazivaju žaljenje, istakao je Lavrov.

„Odavno nisam učestvovao u diplomatskim razgovorima koji bi mogli da se vode u uživo jer tu nije bilo ništa tajno, ništa poverljivo, pored onoga što se redovno čuje sa visokih govornica u Londonu“, naglasio je Lavrov.

“Mi ne želimo nikome da pretimo, pogledajte izjave, nigde nije bilo ni jedne pretnje. Nama prete”, podsetio je on.

Prema rečima ruskog minsitra, Rusija i Velika Britanija različito tumače Minske sporazume. Kako je naveo, “našim zapadnim kolegama je Zelenski, izgleda potreban kao instrument, kako bi Rusiju izbacivali iz ravnoteže”.

„Predsednik Zelenski poziva da se ne paniči, ali, očigledno je našim zapadnim kolegama potreban predsednik Zelenski samo kao instrument kako bi se Rusija izbacivala iz ravnoteže i nikog ne interesuje šta on tamo misli i kakve negativne posledice sve to ima za Ukrajinu, ukrajinsku ekonomiju, ukrajinski budžet, kako investicije beže iz Ukrajine zbog svih tih jadikovanja“, skrenuo je pažnju šef ruskog MIP-a.

On je dodao da izjave da Kremlj pokušava da na vlast u Kijevu dovede marionetsku vladu liče na optužbe bivše premijerke Velike Britanije Tereze Mej na račun Rusije o trovanju Skripalja za koje je upotrebljavala frazu „vrlo verovatno“.

Britanska ministarka je, sa svoje strane, istakla da Rusija ima izbor ili da sarađuje sa NATO-om ili da nastavi sa povećanjem broja svojih trupa na granici sa Ukrajinom.

„Smatram da Rusija ima jasan izbor: Rusija može ići diplomatskim putem, sarađivati sa NATO-om kako bi osigurala evropsku bezbednost ili da nastavi put koji mi vidimo – povećanje broja snaga na grancii sa Ukrajinom, što predstavlja pretnju“, rekla je Trasova.

Ona je ponovila da “Severni tok 2” neće biti pušten u rad u slučaju “invazije” Rusije na Ukrajinu.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE