Bivši ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović saslušan u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu

Bivši ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović oglasio se nakon saslušanja U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

On je istakao da nema nikakve veze sa grupom koja je predmet postupka.

“Povodom iskaza advokata Tapuškovića o postupku u kojem učestvujem kao svedok, a koji u većem delu ne odgovara istini, želim da istaknem da niti sam imao veze sa grupom koja je predmet ovog postupka, niti sam imao veze sa postupanjem policije i sa vraćanjem spornog vozila. Niti bilo ko u lancu svih koji su pomenuti u postupku tvrdi da sam ja tražio da se to vozilo vrati. To čak ne tvrdi ni osumnjičeni, koji je Tapuškovićev klijent, kako mi je tužilac predočio”, izjavio je Stefanović.

Dodao je i da “nijedan član kolegijuma ministra unutrašnjih poslova nije dao bilo kakvu izjavu u istrazi, niti je tvrdio da je na kolegijumu ministra unutrašnjih poslova doneta bilo kakva odluka koja bi se ticala postupanja policije u vezi sa ovim slučajem”.

Istakao je i da su potpuno netačne tvrdnje advokata da je negirao izjave policajaca u ovoj istrazi.

“Tvrdio sam da ne znam za njihova postupanja, jer mene nisu obaveštavali o tim odlukama. Da li su nekoga obavestili o njima i da li su postupali, to ne znam. Insistirao sam da je njihova jedina obaveza bila da postupaju po zakonu i da obaveste o svemu javnog tužioca i da mogu postupati samo po nalogu javnog tužioca”, naglasio je Stefanović.

Stefanović je naglasio i da su “navodi da je negirao izjave sedmorice policajaca potpuna izmišljotina, niti su oni u tim istim izjavama rekli bilo šta što se vezuje za njega”.

“Nijedan od tih policajaca, u svojim izjavama, onako kako je to meni predočio javni tužilac, nije rekao da sam imao bilo kakve veze sa ovim slučajem, već je to isključivo tvrdio osumnjičeni, odnosno Tapuškovićev klijent, čije tvrdnje negiram”, kazao je on.

Jasno mu je, kako kaže, da Tapuškopvić štiti svog klijenta.

“Njegov klijent ima pravo da u iznošenju svoje odbrane iznosi i neistine, dok sam ja, kao svedok, obavezan da govorim istinu. Osumnjičeni iznosi svoju odbranu preko svog advokata na način kako misli da treba, a advokat Tapušković je već u današnjoj izjavi izneo niz neistina koje se tiču mog iskaza, o čemu može da posvedoči javni tužilac, kao i zapisnik iz postupka”, zaključio je ministar.

Podržao je nadležne organe, poručio da se svaki od ovih postupaka treba dovesti do kraja i da se otkrije veze svih, pa i iz policije, sa organizovanim kriminalnim grupama. Rekao je i da će “uvek lično biti dostupan nadležnim državnim organima da pomogne u ovoj borbi“, prenosi Blic. Podsetimo, ministar Stefanović je saslušan u okviru istrage koja se vodi protiv bivšeg zamenika načelnika SBPOK-a Gorana Papića zbog trgovine uticajem, saznaje Tanjug. Stefanović se u tužilaštvu se zadržao nešto više od dva sata.

Stefanović je ispitan u svojstvu svedoka, na predlog odbrane Papića, koji se sumnjiči da je 15. aprila 2020. godine, posredovao i naložio da se odmah vrati blindirano vozilo koje je od njega tada privremeno oduzeto. Istog dana vozilo je vraćeno Miljkoviću.

Miljković je zajedno sa Veljkom Belivukom od februara pod istragom da je organizator kriminalne grupe koja se sumniči za ubistva, preprodaju droge, držanje oružja.

Saslušanje u istrazi je zatvoreno za javnost, jer je istraga po zakonu tajna.

Međutim, Papićev branilac Branislav Tapušković preneo je novinarima da je Stefanović tužilaštvu rekao da ne zna ništa o blindiranim vozilima.

Ponovio je da Papić nije izdao nalog za vraćanje vozila, ali da jeste osoba koja je i dalje u vrhu MUP-a.

Pored Stefanovića, od 13 sati kao svedok treba da bude ispitan i načelnik Uprave kriminalističke policije Dejan Kovačević.

Njihovo saslušanje predložio je Papićev branilac Branislav Tapušković, koji je svoj predlog obrazložio time da je Papić na saslušanju kod tužioca negirao izvršenje krivičnog dela i da je rekao da je postupao po nalozima ministra Stefanovića, dok mu je Kovačević bio direktno nadređeni.

Papić je pod istragom zbog sumnje da je urgirao da policija odmah vrati privremeno zaplenjeni blindirani automobil od, sada osumnjičenog vođe kriminalne grupe, Marka Miljkovića.

Istog dana vozilo je vraćeno Miljkoviću.

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva sprovodi dokazne radnje u skraćenom postupku koji se vodi protiv Papića za krivično delo trgovina uticajem, za koje je zakonom zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

MUP je ranije saopštio da se Papić sumnjiči da je 15. aprila 2020. godine, koristeći svoj položaj rukovodioca u SBPOK-u, posredovao da se ne izvrši službena radnja koja bi se morala izvršiti, odnosno zahtevao od tadašnjeg rukovodioca Policijske uprave za grad Beograd da se licu koje je sada u pritvoru, odmah vrati blindirano vozilo koje je od njega tada privremeno oduzeto. Istog dana vozilo je vraćeno Miljkoviću.

(tanjug)