in

“Biću žigosan, ali neću da potpišem nezavisnost Kosova”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da neće potpisati nezavisnost tzv. Kosova.

On je na otvaranju sednice Glavnog odbora SNS kazao da će dijalog s Prištinom biti nastavljen sredinom juna.

“Pre i posle toga bićemo izloženi mnogim pritiscima. 2008. kada su Albanci doneli odluku, a onda krenuli u stvarnje nezavisne države, reakcija srpske države bila nikakva, jer nam je i državno rukovodstvo bilo baš tako”, kazao je Vučić.

On je rekao da Srbija jeste deo sveta i želi kompromis, ali je izneo jasne “crvene linije”.

“Biću apsolutno pod najvećim pritiskom, prokazan i žigosan, ali evo da kažem – neću da im potpisujem priznanje nezavisnog Kosova”, poručio je on.

Kazao je da odluke u Srbiji neće donositi strani ambasadori, niti će moći da postavljaju ljude na pozicije.

“Dok smo ovde i dok je SNS-a, Srbija će da se pita i Srbija će da donosi odluke”, rekao je on.

“Nemojte imati iluzija da se razgovara na način da imamo šansu da neku ideju predočimo na drugačiji način”, rekao je on ističući da je Srbija danas u situaciji koja je izuzetno teška posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, izuzimanja razgovora izvan UN, kao i odluke Međunarodnog suda pravde i postavljanja granice na Jarinju.

“Devet godina smo se borili i izborili dokumenta za koje sam već tada rekao da će biti problem za Albance. Zato nisu ispunili ZSO. Mislite li da se i oni koji su potpisali sa zapada uzbuđuje zbog toga? Ako bi izašli iz razgovora mi bi bili krivi zbog napuštanja dijaloga i ne nastavljamo da pričamo, ni sam ne znam o čcemu. Moramo da učestvujemo u dijalogu, da budemo deo sveta”, naglasio je Vučić.

Rekao je da je zato važna Skupština stranke, na kojoj će biti moguće da se razmišlja o kandidatima, jer će on kao predsednik stranke i države biti izložen najvećem pritisku.

“Srbija je deo sveta, ali ako neko misli da postoji taj pritisak mogu da poručim neću da im potpisujem priznanje nezavisnog Kosova”, podvukao je on.

Ukazao je da zbog toga njega napadaju.

Preneo je da je doneta posebna strategija, a na kojoj rade i neki Srbi, u kojoj su napisali da je Vučić zlikovac koji neće da potpiše nezavisnost, i prema kojoj će izvršiti pritisak na hrabre zemlje, posebno ističu hrabrost Grčke.

Time, objašnjava, oni žele da te zemlje dođu skoro do nivoa priznanja, pa onda ulaska, preko drugih Kosova u Nato, te bi Srbi razumeli da je gotovo kada Kosovo postane članica NATO.

Nastaviće, dodao je, i sa kriminalizacijom njegove porodice.

“To su radili i uz podršku pojedinih naših članova koji su pomislili da će dobiti neki pehar ili medalju od nekog iz inostranstva, ili ustoliče ih na vlast. Mogli ste da čujete u deklaraciji koju smo usvojili da je suština vođenja zemlje u tome da sasmostalno donosite odluke. Da razgovaramo sa svim ambasadorima, svetskim i evropskim liderima, ali da uvek smete da kažete da neće odluke u ime Srbije donositi nijedan stranac, nijedan ambasador, nijedan svetski lider, već mi građani Srbije”, podvukao je on.

Rekao je da je ponosan što je SNS vodila takvu politiku, te ukazao da mu se gade ljudi, pa tako i oni u sopstvenoj stranci koji misle da će ih ambasadori dovesti na čelo stranke ili na funkciju da upravljaju Srbijom.

“Ljudi hoće da se naš narod pita, a ne stranci, ambasadori, tajkuni, ne oni koji ne žele Srbiji dobro. Dok je SNS-a Srbija će da se pita, Srbija će da donosi odluku”, podvukao je Vučić.

“Optužen sam da sam izvršio državni udar u CG”

“Jutros sam optužen da sam izvršio državni udar u Crnoj Gori, zato što je neko nešto rekao sa vladikama ko će da bude mitropolit”, kazao je Vučić.

Kako je dodao, nije ni znao da neki posećuju patrijarha srpskog.

“Niti sam rekao ko treba da bude mitropolit, nego oni”, napomenuo je on.

Kako je dodao, Srbija mora da bude kriva uvek, jer pita za prava svojih građana u Crnoj Gori.

“Kako je moguće da 24 odsto Albanaca u Severnoj Makedoniji ima više prava nego 29 odto Srba u Crnoj Gori. E onda je – skratite ga za glavu, on je zlikov”, rekao je on.

(b92)