in

Bajden u ozbiljnom problemu

Bajden u ozbiljnom problemu

Deset poverljivih dokumenata, otkrivenih u vašingtonskoj nevladinoj organizaciji, uključuju i strogo poverljiv materijal, tvrdi američki Si-Bi-Es njuz.

Dokumenta su pronađena u kancelariji koju je ranije koristio aktuelni američki predsednik Džozef Bajden.

Strogo poverljivo je najviši od tri osnovna stepena tajnosti: poverljivo, tajno i strogo poverljivo, a curenje strogo poverljivih informacija moglo bi da izazove „izuzetno veliku štetu“, objasnio je američkoj televiziji zvaničnik upoznat sa istragom.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Manje od 10 dokumenata sa oznakom poverljivo pronađeno je na drugoj lokaciji, u rezidenciji Bajdena u Vilmingtonu, u američkoj saveznoj državi Delaver, i nijedan nije označen kao strogo poverljiv.

Prema ovom izvoru, ukupan broj pronađenih dokumenata označenih kao poverljivi je otprilike 20, na dve lokacije.

Predsednik SAD Džozef Bajden nije znao da se poverljivi dokumenti iz njegovih potpredsedničkih dana nalaze u kancelariji njegovog bivšeg instituta „Pen Bajden centar“ u Vašingtonu ili u kući u Vilmingtonu, izjavila je portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

Bajden nije znao šta se nalazi u tim poverljivim dokumentima, saopštila je Bela kuća, nakon što je Merik Garland, američki sekretar za pravosuđe, najavio imenovanje specijalnog tužioca za istragu postupanja Bajdena u vezi sa poverljivim državnim dokumentima.

Garland je objavio da će se istragom baviti Robert Hur nekadašnji tužilac u američkoj državi Merilend.

Prethodno je predsednik Bajden potvrdio da je u njegovom domu, u državi Delaver, pronađeno još poverljivih dokumenata.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

(tanjug)