in

Bajden preti Rusiji

Bajden preti Rusiji

Američki predsednik Džozef Bajden ponovio je u govoru povodom 100 dana od početka predsedničkog mandata da Amerika ne želi eskalaciju u odnosima sa Rusijom, ali da će Rusija snositi posledice zbog navodnog mešanja u američke predsedničke izbore i sajber napade.

„Što se tiče Rusije, jasno sam stavio do znanja predsedniku (Rusije, Vladimiru) Putinu da će, iako ne želimo eskalaciju, njihovi postupci imati posledice“, rekao je Bajden u govoru pred američkim Kongresom.

Američki predsednik je dodao i da je direktno i proporcionalno odreagovao na navodno mešanje Rusije u američke predsedničke izbore.

Ipak, prema njegovom mišljenju, SAD i Rusija mogu da sarađuju onda kada je to u njihovom interesu.

Bajden je nedavno, u telefonskom razgovoru, predložio Putinu da se sastanu na teritoriji neke treće zemlje. Američki državni sekretar Blinken: Pregovori s Rusijom mogući, ali pod jednim uslovom je rekao da se radi o skorijoj budućnosti i da su razgovori dve zemlje mogući po mnogim pitanjima, počev od strateške stabilnosti, ukoliko ne bude eskalacije od strane Moskve.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov uzvratio je da predlog o susretu dvojice lidera zahteva detaljnu analizu jer su izjave iz Vašingtona o samitu uvek praćene izjavama o sankcijama prema Rusiji.

SAD su 15. aprila uvele nove sankcije Rusiji, uključujući proterivanje deset diplomata, a Moskva je preduzela recipročne mere.