in

Bajden odlučio, spreman je …

Bajden odlučio, spreman je …

Džo Bajden, čini se, lovi svoj drugi mandat i spreman je da početkom ove godine objavi svoju kandidaturu za reizbor, uprkos brojnim protestima.

Prema anketi CNBC u decembru, čak 57 odsto demokrata ne želi njegovu kandidaturu 2024. godine. Bajden bi tada imao 82 godine.

Bivši član Bajdenovog štaba rekao je za Telegraf: „To je ono što vi zovete sujetom. Njegova sujeta ne može da prihvati ideju da radi loš posao“.

Najava kandidature mogla bi da dođe već na godišnjem obraćanju o stanju nacije u Kongresu, koje se očekuje u februaru. Tim savetnika već se sastao privatno u Beloj kući i očekuje se da će Bajden definitivno ući u trku, osim ako ne dođe do nekih nepredviđenih dešavanja.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Bajden je navodno ohrabren boljim nego što se očekivalo rezultati izbora u Senatu i Kongresu. Štaviše, Trampov ulazak u trku samo je podstakao njegove ambicije.

Bajdenov tim je navodno već kontaktirao donatore za kampanju 2020, koji su često gunđali zbog nedostatka kontakta sa Belom kućom u poslednje dve godine. Mnogi su pozvani na seriju božićnih zabava. Količinu vina i večere jedan zvaničnik je opisao kao „opscene“.

Donatori su takođe prisustvovali nedavnoj večeri sa Emanuelom Makronom, tokom njegove državne posete Vašingtonu. Očekuje se da će Bajdenov predizborni štab biti ili u njegovoj matičnoj državi Delaver ili u Filadelfiji ili Pensilvaniji, ključnoj izbornoj državi prema projekcijama političkih analitičara. Bajdenova kampanja će se navodno fokusirati na pitanja kao što su abortus i razne „pretnje demokratiji“, dok će ekonomija biti u drugom planu.

Inače, Bajden u ovoj fazi svog mandata ima najniže rejtinge u javnosti u poređenju sa svim američkim predsednikima od Drugog svetskog rata.

(jutarnji list,b92.net)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte