in

Antonov odgovorio: Ne možete u kontrolu kod nas

Antonov odgovorio: Ne možete u kontrolu kod nas

Ruski ambasador u SAD odbacio je tvrdnje Vašingtona da Moskva krši poslednji preostali nuklearni sporazum između dve zemlje.

U intervjuu za RIA Novosti u sredu, Anatolij Antonov je te optužbe označio „senzacionalističkim“, insistirajući na tome da je Rusija uvek besprekorno poštovala odredbe novog START ugovora.

Američki Stejt department podneo je u utorak izveštaj Kongresu u kojem je po prvi put optužio Moskvu za kršenje uslova sporazuma. Konkretno, u izveštaju se tvrdi da su ruski zvaničnici odbili američke zahteve za inspekciju oružja na licu mesta i razgovore o usklađenosti.

Odgovarajući na optužbe, Antonov je rekao da je Vašington prekršio sporazume tako što je „nelegitimno“ povukao više od stotinu strateškog oružja iz odgovornosti prema sporazumu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Ove akcije se tiču centralnih granica Novog START-a, podrivajući ključni cilj sporazuma, održavanje ravnoteže strateškog ofanzivnog naoružanja strana“, rekao je ambasador.

Kada je reč o tvrdnjama da je Moskva odbila inspekcije na licu mesta i odložila sledeću sednicu Bilateralne konsultativne komisije, diplomata je naveo da SAD pokušavaju da prebace krivicu i odbijaju da vide osnovne uzroke sadašnjeg stanja.

„Više puta smo ukazivali Vašingtonu da je situacija oko START-a direktan rezultat hibridnog rata koji je Zapad pokrenuo protiv naše zemlje“, rekao je Antonov.

„Upozorili smo ih da se kontrola naoružanja ne može izolovati od geopolitičke realnosti. U sadašnjim uslovima smatramo da je neopravdano, neblagovremeno i neprikladno pozivati američku vojsku u naše strateške objekte.“

Ambasador je naglasio da Rusija ostaje privržena sporazumu i da ga vidi kao „korisno oruđe“ u obezbeđivanju predvidljivosti u odnosima između velikih nuklearnih sila. Međutim, on je insistirao da ukoliko SAD ne preispitaju svoje insistiranje na pokušaju da nanesu strateški poraz Rusiji, bilo kakav napredak u oblasti kontrole naoružanja je nemoguć.

Novi sporazum START prvobitno su potpisali tadašnji predsednici Barak Obama i Dmitrij Medvedev 2010. godine i imao je za cilj da prepolovi broj lansera strateških nuklearnih raketa raspoređenih širom sveta. Ukoliko se ne produži, ugovor bi trebalo da ističe 2026. godine, što bi, kako je upozorio Bilten atomskih naučnika, moglo da izazove trku u nuklearnom naoružanju.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(b92)

The post Antonov odgovorio: Ne možete u kontrolu kod nas first appeared on WebTribune.