in

Amerika mora da bira da li da naoružava sebe ili Ukrajinu?

Amerika mora da bira da li da naoružava sebe ili Ukrajinu?

Pitanje podrške istočnoevropskoj saveznici biće pod znakom pitanja ukoliko se opiranje Rusiji nastavi

Sjedinjene Države čekaju problemi, a pitanje daljeg naoružavanja Ukrajine biće neizvesno ukoliko proizvođači oružja ne uspeju da u narednih šest meseci do godinu dana povećaju proizvodnju, izjavio je sekretar mornarice Karlos del Toro, a preneo portal „Difens van“.

Svega nekoliko dana pošto je Bajden obećao da će u ovu istočnoevropsku zemlju poslati oklopna borbena bozila, Del Toro se suočio s dilemom da li bi mornarica mogla da se nađe u situaciji da će morati da odlučuje treba li da naoružava sebe ili saveznicu.

„Što se tiče isporuka sistema naoružanja za borbu u Ukrajini, to nas uvek brine. I mi to veoma, veoma pažljivo pratimo. Ne bih rekao da smo sasvim stigli do te situacije, ali ako sukob potraje još šest meseci ili godinu dana, to će svakako nastaviti da opterećuje lanac snabdevanja na veoma izazovne načine“, rekao je Del Toro.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Sekretar mornarice rekao je, međutim, i da zamenica ministra odbrane Ketlin Hiks „veoma blisko sarađuje sa odbrambenom industrijom, kako bi ih motivisala da saznaju šta ih sprečava da povećaju proizvodnju“.

„Očigledno je da ove kompanije imaju značajan plan za budućnost. One sada moraju da ulažu u svoju radnu snagu, ali i da obezbede kapitalne investicije kako bi podigli stepen proizvodnje“, ističe Del Toro.

Većina američkog oružja koje se šalje Ukrajini ipak dolazi iz zaliha vojske, a ne mornarice, iako su američki zvaničnici nedavno najavili da će početi da isporučuju i projektile „si sperou“. Prošle godine je i Danska Ukrajini dala rakete „harpun“ koje su takođe američke proizvodnje.

Tokom protekle tri godine kompanije su za kašnjenje u proizvodnji oružja krivile probleme u lancu snabdevanja i nedostatak radnika koje je izazvala pandemija kovida.
Ali komandant snaga američke flote Deril Kadl optužio je proizvođače da pandemiju samo koriste kao izgovor.

„Ne opraštam vam činjenicu da ne isporučujete oružje koje nam je potrebno. Sve ove stvari o kovidu, te delovi, te lanac snabdevanja… Jednostavno me nije briga. Svi mi radimo teške poslove“, naljutio se Kadl.

Posebno je istakao da kasne isporuke torpeda i presretača SM-6. Inače razlog za kašnjenje ovih presretača „Rajteon tehnologije“ jeste problem s nabavkom raketnih motora od ključnog dobavljača „Erodžet roketdajna“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

(RT)