in

Amerika je spremna, na dalju eskalaciju sukoba u Ukrajini

Amerika je spremna, na dalju eskalaciju sukoba u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države spremne su, ako je to potrebno, na dalju eskalaciju sukoba u Ukrajini, piše Njujork tajms.

Navodi se da Bela kuća nikada nije odustala od stava prema kojem je Krim deo suverene teritorije Ukrajine, ali su do sada odbijali da pomognu Kijevu oružjem koje bi omogućilo napade na infrastrukturu poluostrva s kojeg Rusija lansira niz napada na teritoriju pod kontrolom Ukrajinaca.

Njujork tajms ističe da SAD više ne žele da dopuste da Rusi mirno koriste Krim kao bazu za desetine hiljada vojnika, iako do sada Ukrajini nisu osigurati oružje dalekog dometa za napade sa Krima.

Zvanični Vašington smatra da bi takav scenario, vraćanja Krima, bio krucijalan, a u međuvremenu je opao strah od ruske upotrebe nuklearnog oružja.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Podseća se i da je od početka vojnog sukoba u Ukrajini Amerika sve više mienjala svoju politiku isporuke oružja Ukrajini, da bi na kraju stigli do najsloženijih PVO Sistema Patriot.

Trenutno se raspravlja i o slanju dodatnih HIMARS raketnih Sistema i Bradli borbenih vozila, a jedna od ideja je da se Ukrajincima omogući napad na most koji povezuje Krim s ostatkom Ukrajine preko okupiranih gradova Melitopolja i Mariupolja.

Takođe, nije tajna ni da Ukrajinci imaju ambiciju da napadnu delove ruske crnomorske flote, veliku rusku vazduhoplovnu bazu, logističke tačke te više zapovednih centara na Krimu i za to im treba baš američko oružje.

U osnovi bi Bradli vozila, kao i britanski tenkovi, mogli postati okosnica ukrajinske ofanzive u proleće, navodi Njujork tajms, a prenosi Jutarnji list, dodajući da Ukrajina planira da vrati kontrolu nad Zaporožjem, koristeći HIMARS raketni sistem.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

(jutarnji list)