Američki mediji: Bajden će preneti Putinu oštar signal

Sjedinjene Američke Države nameravaju da na predstojećem sastanku ruskog i američkog predsednika, Vladimira Putina i Džoa Bajdena, u Ženevi prenesu ruskom lideru „oštar signal“, piše „En-Bi-Si“ pozivajući se na obavešteni izvor.

Prema tvrdnjama sagovornika televizije, Bajden namerava da demonstrira pristup koji se u osnovi razlikuje od „prijateljskih odnosa o kojima je izjavljivao bivši američki predsednik Donald Tramp nakon svog prvog sastanka sa Putinom.

Sastanak Putina i Bajdena održaće se 16. juna u Ženevi. U Kremlju su naglasili da od pregovora ne očekuju mnogo zbog postojećih nesuglasica između Rusije i SAD. Pretpostavlja se da će predsednici razgovarati o rusko-američkim odnosima, strateškoj stabilnosti, kao i o borbi protiv kovida 19 i rešavanju regionalnih sukoba. 

Na prethodnom samitu Rusije i SAD 2018. godine, Tramp, koji je tada bio na čelu države, doveo je u pitanje rezultate istrage američkih obaveštajnih službi o mešanju Moskve u američke predsedničke izbore 2016. godine i tako „dao Putinu priliku da širi laži“.

To je izazvalo burnu reakciju u političkim krugovima Sjedinjenih Američkih Država. Prema rečima senatora Džona Mekejna, to je bio „jedan od najsramnijih nastupa američkog predsednika“.