in

Američki medij: Rusi tajno izgradili pontonski most za invaziju

Satelitski snimci mosta snimljeni u blizini ruske granice mogu da otkriju skrivene planove Kremlja za Ukrajinu.

Američki list Dejli bist objavio je ovu informaciju u svom izveštaju, na čijem početku je izrazio sumnju u namere Moskve i svoju verziju priče o početku povlačenja dela ruskih snaga sa fronta.

Autor teksta Adam Ronsli ističe da sateliti opovrgavaju izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina da je Rusija naredila “delimično” povlačenje snaga, jer složenija slika pokazuje masovnu rusku vojnu akumulaciju koja sada preti Ukrajini.

Ronsli je dodao da snimak koji je napravila kompanija za satelitske snimke Planet pokazuje da su ruske snage prošlog utorka izgradile pontonski most preko reke Pripjat u blizini rusko-beloruske granice.

On je rekao da se most nalazi u blizini zone isključenja koja okružuje oštećeni nuklearni reaktor u Černobilju u Ukrajini, poprište nuklearne katastrofe 1986. godine.

Slike dolaze u vreme kada su Ukrajina i Severnoatlantski savez (NATO) još uvek u pripravnosti zbog dvosmislenih znakova gomilanja ruskih vojnih trupa u razmerama koje nisu viđene decenijama, prema autoru.

Potencijalne ruske pretnje

Američki obaveštajci su više puta upozoravali da su ruske snage, ako im se naredi, u idealnoj poziciji da već u sredu pokrenu vojnu invaziju na Ukrajinu.

Ruski vojni ekspert Rob Li, viši istraživač Instituta za spoljnu politiku, otkrio je informacije o ruskim inženjerskim jedinicama i pontonskoj opremi koji su ušli u Belorusiju početkom februara.

Ministarstvo odbrane Belorusije saopštilo je krajem prošle nedelje da ruske vojne jedinice izvode vežbu „prelaska vodene barijere“ preko reke Pripjat.

Ronsli je objasnio da ovaj most nije jedina potencijalna ruska pretnja koju su sateliti otkrili ove nedelje. Dok neke fotografije pokazuju relativno povlačenje ruske vojne opreme na okupiranom Krimu, fotografije snimljene na drugim mestima u regionu otkrivaju da je Moskva povećala svoje vojno angažovanje.

Satelitska kompanija Kapela spejs snimila je u utorak radarski snimak ruske vazdušne baze Oktjabrskoje na Krimu, koji pokazuje moguće izmeštanje neke ruske opreme, uključujući izvestan broj vozila, kamp za lokalno osoblje i 19 novih helikoptera.

I pored toga što satelitski snimci koje je dostavio Capella Space pokazuju da su bar neki ruski vojni objekti na ukrajinskoj teritoriji ispražnjeni, autor teksta kaže da je nejasno kuda ta oprema ide.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

(b92)