in

Ako su nas gađali, pogodiće Moskvu

Treći ruski aerodrom goreo je nakon, po svemu sudeći, napada dronom.

Taj je napad je usledio dan nakon što je Rusija objavila da su bespilotne letelice iz sovjetskog doba pogodile vazdušnu bazu Engels u kojoj se nalazi ruska flota strateških bombardera, i bazu u Rjazanu, samo nekoliko sati vožnje od Moskve.

„Njujork tajms” je, pozivajući se na visokog ukrajinskog zvaničnika, rekao je da su dronovi uključeni u napade u ponedeljak lansirani sa ukrajinske teritorije, a da je barem jedan od napada izveden uz pomoć specijalnih snaga u blizini baze.

Pratite izbor naših najboljih vesti na TelegramuInstalirajte ga preko Play prodavnice besplatno OVDE

Upitan o tim napadima ukrajinski ministar odbrane Oleskij Reznikov ponovio je ono što Ukrajinci redovno govore – da su eksplozije u ruskim bazama izazvali neoprezni pušači.

„Vrlo često Rusi puše na mestima gde je zabranjeno pušenje“, rekao je on.

Savetnik ukrajinskog predsednika Oleksij Arestovič otišao je i dalje, ističući da je Engels jedina ruska baza koja je potpuno opremljena za divovske bombardere koje je Rusija koristila u napadima na Ukrajinu.

„Sve to komplikuje operaciju protiv Ukrajine. Juče smo, zahvaljujući njihovom neuspešnom pušenju, postigli vrlo veliki rezultat“, rekao je Arestovič.

Međutim, ruski komentatori objavili su na društvenim mrežama da bi, ako Ukrajina može da udari tako duboko unutar Rusije, možda može pogoditi i Moskvu.

Brojni smatraju da će ruski zapovedni lanac verovatno nastojati da identifikuje i nametne ozbiljne sankcije ruskim komandantima odgovornim za dopuštanje takvog incidenta.

„Sposobnost oružanih snaga Ukrajine da dostignu vojne ciljeve duboko u teritoriji Ruske Federacije ima vrlo simbolično i važno značenje“, napisao je ukrajinski vojni analitičar Serhij Zgurets na web stranici Espreso TV.

Ogromni bombarderi dugog dometa “Tupoljev” koje Rusija drži u bazi Engels glavni su deo ruskog strateškog nuklearnog arsenala, slično B-52 koje su SAD rasporedile tokom hladnog rata.

Baza Engels, u blizini grada Saratova, udaljena je 600 km od najbliže ukrajinske teritorije.

Ruska komanda razmatra odmazdu za ove postupke ukrajinske vojske čija su dejstva veoma skupa. Zbog jednog napada na Krimski most, ruska vojska je srušila skoro kompletnu infrastrukturu Ukrajine. Pitanje je kako će Rusija odgovoriti na ovaj poslednji napad.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(index.hr,b92.net)