in

Zašto je važan Novakov apsolutan rekord?

Zašto je važan Novakov apsolutan rekord?

Novak Đoković je ove nedelje izjednačio rekord Štefi Graf u broju nedelja na vrhu, a za sedam dana će ga nadmašiti. Već su počele polemike na tu temu, zašto mešati tenisere i teniserke, zašto porediti neuporedivo, kada već ne mogu da se odmere na terenu i slično.

Naravno, može i ovako da se gleda na situaciju, ali ipak je Đokovićev podvig nešto novo u tenisu i zato ga treba podvući masnom bojom.

Otkako postoji vrhunski tenis, uvek su najveći podvizi pripadali nežnijem polu. Legendarna Nemica je do danas bila rekorderka u broju nedelja na vrhu, Margaret Kort ima najviše gren slem titula, a Martina Navratilova najviše trofeja ukupno.

I sada, posle toliko decenija, dešava se nešto potpuno drugačije – rekordi prelaze na suprotnu stranu. I što je najvažnije, najveće šanse da ih drži u dugom vremenskom periodu ima jedan naš zemljak.

Ovde nema nikakvog štimovanja zato što je Nole Srbin. Jednostavno, jedna velika teniska epoha u kojoj su teniserke bile uspešnije od tenisera, došla je do kraja.

Novak će srušiti Nemicu sledećeg ponedeljka, a nije neralno da ove godine isto uradi i sa Australijankom. Kortova ima 24 pehara velike četvorke, Đoković i Nadal po 22 i zaista je teško poverovati da bar jedan od njih dvojice, a možda i obojica, neće narednih sezona još osvajati najvećih lovora i nadmašiti Kortovu.

Naravno, Đoković ima veće šanse i prostog razloga – zdraviji je, mlađi, u strašnoj je formi, na bar tri gren slema je veći favorit od velikog rivala sa Majorke.

Postoje još bar dva argumenta da nije ništa neobično porediti ženske i muške rezultate. Prvo, tenis je jedini veliki sport sa loptom na kome se na svetskim prvenstvima (a to su gren slemovi) paralelno igraju obe konkurencije.

Svetsko prvenstvo u fudbalu, košarci, odbojci i slično nikada nemaju istog domaćina u istom terminu. Drugo, sport se, između ostalog, igra zbog pobeda i rekorda, pa zašto onda ne porediti najbolje rezultate. Nikome zbog toga neće pasti glava.

Interesantna je i situacija do koje će možda doći naredne nedelje na vrhu. Ako Karlos Alkaras odbrani titulu u Riju, on i Nole će imati isti broj poena, ali će Đoković biti prvi jer ima bolje rezultate na najvećim takmičenjima (gren slemovi, mastersi i završni Masters). Posle će njih dvojica u Dubaiju i Akapulku voditi atraktivnu bitku za broj 1, ko bolje prođe, biće prvi. Ako postignu isto, Srbin ostaje na vrhu.

Jedini veliki rekord koji će, bar u ovoj generaciji, ostati teniserkama je u broju titula ukupno. Navratilova je baš odskočila sa 167. Džimi Konors je rekorder kod tenisera sa 109, a Đoković na četvrtoj poziciji sa 94.