in

U Oslu sve po meri

U Oslu sve po meri

Srbija nije mogla bolje da počne ovogodišnji Dejvis kup. U Oslu je izvojevana maksimalna pobeda, Orlovi će u septembru igrati grupnu fazu takmičenja odakle se ide na finalni turnir u Malagi u novembru sa realnom šansom za osvajanje Salatare.

Međutim, trijumf nad Norveškoj nije jedini pozitivan ishod dvoboja na severu Evrope. Gotovo podjednako važan je efekat po igrače koji je bio idealan za našu reprezentaciju.

Prvo, pobeda je izvojevana bez Novaka Đokovića, Orlićima su porasla krila. Drugo, Nole nije morao da igra, dakle sačuvao se posle napornog Australijskog opena. U svakom sportu je veoma važno kada se pobeđuje bez najboljeg igrača. On dobije predah a ostali samopouzdanje ali i poštovanje navijača.

Ostali pozitivni efekti se tiču tenisera koji su igrali u Skandinaviji. Miomir Kecmanović je bio prvi reket Srbije i to iskoristio za veoma ubedljivu pobedu. Jeste njegov protivnik bio mnogo slabiji, ali istorija Dejvis kupa je prepuna velikih senzacija baš zato što prednost domaćeg terena ne retko bude važnija od pozicije na ATP listi.

Potom se Laslo Đere namučio protiv Viktora Durasovića, pobedivši u do poslednjeg poena neizvesnoj partiji. Za Đerea je ovakvo slavlje verovatno dragocenije nego da je lako pobedio. Njegovom samopouzdanju bi ovakav trijumf u Oslu mogao mnogo toga da donese na psihološkom planu i oslobodi pozitivnu energiju za naredne turnire.

S obzirom da se u ovakvim duelima Dejvis kup igra do tri dobijene partije, za razliku od završnice, gde se igra do dve dobijene, odluka o plasmanu u grupnu fazu bila je zapečaćena već posle trijumfa dubla Filipa Krajinovića i Nikole Ćaćića, a nema sumnje da će i njima ova pobeda značiti u nastavku sezone.

Iako je u tom trenutku Srbija već bila obezbedila dalji plasman, prema pravilima i u takvim situacijama mora da se igra još jedna partija, zbog publike, a šansu je dobio debitant Hamad Međedović.

Mladi Novopazarac, tek 19-godišnjak, sjajno je iskoristio ovu priliku tako da će mu u narednoj partiji koja će sigurno biti mnogo teža, biti mnogo lakše igrati jer je probio led.

Sada selektoru Viktoru Troickom i reprezentativcima ostaje da sačekaju žreb za narednu fazu, po grupama u nedelji posle Ju-Es opena. Gradovi domaćini grupne faze tek treba da budu određeni.

Ako sve bude u redu, treba očekivati i Đokovićev povratak u reprezentaciju tako da je juriš na Salataru već počeo.