in

Treba ograničiti vreme za toalet, mir je van Njujorka

Najbolji teniser sveta Novak Đoković kaže da je potrebno da se uvede ograničenje vremena za pauze tenisera za toalet, a u razgovoru sa srpskim novinarima govorio je i o tome kako se oseća na terenu i zašto tokom turnira odseda van Njujorka.

U drugom kolu US opena, Đoković je pobedio Talona Grikspora sa 6:2, 6:3, 6:2, a u trećoj rundi čeka ga Kei Nišikori.

„Samo razmišljam o Nišikoriju. Raspoloženje jeste bolje (nego posle prvog meča), vrlo sam zadovoljan nastupom i nivoom tenisa. Nadam se da ću nastaviti u tom smeru, jer će protivnici biti sve teži. Nišikorija vrlo dobro poznajem, sad smo igrali u Tokiju, tu sam dominantno pobedio i igrao izuzetno dobro, ali ovo je grend slem, drugačiji su uslovi. On je svoje najbolje rezultate beležio u Njujorku, tako da nikakvog potcenjivanja nema, naprotiv, biću veoma spreman za borbu“, kaže 34-godišnji Đoković i dodaje:

„Zadovoljan sam svakim aspektom igre u duelu sa Griksporom. Uvek postoje neke sitnice, i radiću u danima pauze na specifičnim tehničko-taktičkim detaljima, ali neću otkrivati o čemu je tačno reč, neka to ostane profesionalna tajna“.

Mnogo se prethodnih dana govorilo o pauzama za toalet, prevashodno Stefanosa Cicipasa u duelima sa Endijem Marijem i Adrijanom Manarinom, pa smo zamolili Novaka za mišljenja.

„Video sam da je on izjavio da ako ne radi ništa što je protivno pravilo, ako je u skladu s pravilima, zašto ga kritikuju? Ako to prekrši, onda treba da snosi posledice. Tu sam saglasan sa njime. Međutim, razumem i Endija i Zvereva, koji su se pobunili u poslednjih nekoliko mečeva – Zverev u Sinsinatiju, Endi ovde. Ipak treba da postoji neka granica, gde ti kao igrač osetiš da si odsutan predugo i da to utiče na protivnika. Ali ako gledamo po pravilima, on ništa nije prekršio“, rekao je Novak i potom predložio rešenje:

„Mi zato definitivno u ovom sportu moramo da stavimo ograničenje – da li je to tri, pet, šest, sedam minuta, koliko god… Da se uključi štoperica onog trenutka kada napustiš teren i da to mora da se poštuje. Ne znam zašto je to neodređeno – možeš da ostaneš dva, a možeš i 20 minuta. To pravilo mora da se promeni. Razumem Endija i zašto je zamerio Cicipasu, jer se ohladio – to s jedne strane nije fer, ali razumem i Cicipasa koji kaže ‘neodređeno je, nemam štopericu, niti mi bilo ko otkucava vreme’. To je sve što mogu da kažem“.

Aleksander Zverev rekao je da će se on opustiti odlaskom na utakmicu Metsa, a Đoković svoj mir voli da pronalazi van grada.

„Ja sam i van Njujorka. Odsedam kod prijatelja na imanju u Nju Džersiju već godinama unazad tokom turnira. Upravo zbog buke, galame i svega što je sastavni deo Njujorka. To je jedan od najuzbudljivijih i najzabavnijih gradova na svetu – četiri-pet noći sam zato odsedao u gradu, ali kada se približio turnir, samo sam se preselio tamo gde sam povezan sa prirodom. Tamo imam svoj mir, svoje utočište, što mi pomaže da napunim baterije i da očuvam ono što je neophodno za turnir – energiju, fizičku, mentalnu i emotivnu. Nekad volim da se opustim, da prošetam Central parkom, ali uglavnom sam van Njujorka, to mi dozvoljava da se lepo opustim“, zaključuje Novak.