in

Snažan otpor Bruksbija, Đoković preokretom do četvrtfinala!

Novak Đoković plasirao se u četvrtfinale US opena, pošto je savladao Džensona Bruksbija iz SAD sa 1:6, 6:3, 6:2, 6:2 za dva sata i 59 minuta igre.

Đoković će se u četvrtfinalu sastati sa Mateom Beretinijem iz Italije, koji je u četiri seta izbacio kvalifikanta Oskara Otea.

Bio je to 79. trijumf u Njujorku za Đokovića, čime se izjednačio sa Andreom Agasijem, a više pobeda imaju Federer (89) i Konors (98).

Mladi, 20-godišnji Amerikanac pružio je više nego dostojan otpor Đokoviću, a drugi set bio je jedan od najboljih na turniru.

U prvom gemu meča je Novak imao brejk loptu, ali je Bruksbi odlično odservirao. Bio je to jedan od retkih direktnih poena Amerikanca iz servisa, ali je zato bio superioran u dužim razmenama – Đoković je mnogo grešio, nije uspevao da pronađe uglove, a svojim neobičnim stilom igre, Bruksbi je unosio pometnju u Novakovu igru.

Amerikanac je za pola sata igre napravio samo jednu neiznuđenu grešku i ubedljivo dobio prvi set.

Iako je Đoković brejkom započeo drugi set i poveo 3:0, Amerikanac uspeva da spreči dupli brejk, a da zatim u spektakularnom gemu koji je trajao 20 minuta dođe do brejka, i to iz šeste brejk prilike. U tim trenucima se Novak vadio servisom, ali sa osnovne linije je češće bio u podređenom položaju.

Bio je to vetar u leđa za Bruksbija, ali već u narednom gemu, Đoković mu isisava tu energiju. Možda i ključni poen u meču bio je onaj na 40-30 za Amerikanca pri rezultatu 3:2 za Novaka u drugom setu – bila je to neverovatna defanziva, u kojoj je Novak izvanredan lob rivala uspeo da vrati i da na kraju osvoji poen.

Prvu brejk loptu nije realizovao, ali na drugoj jeste, iskoristio je loš drop šot Bruksbija i poveo sa 4:2. U preostala dva gema, Novak je zbirno izgubio jedan poen, pa je izjednačio u setovima.

Obojica su se fizički mučili u drugom setu, ali je Novak bio vidno svežiji na startu trećeg, i odmah je napravio brejk. U sledećem gemu, Đoković servis-vinerom spasava brejk loptu, bila je to poslednja brejk prilika za Bruksbija u celom meču.

Nije se momak iz Sakramenta predavao, borio se do kraja, ali Đoković je tada već bio sigurniji, odapeo i nekoliko bekhenda po paraleli. Naročito dobar bio je četvrti set, pa je Novak završio posao duplim brejkom.