in

Ritern koji je “uništio” RF i promenio sve

Na današnji dan pre tačno deset godina Novak Đoković izveo je jedan od najspektakularnijih udaraca u tenisu – ritern u gotovo bezizlaznoj situaciji u petom setu čuvenog polufinala US opena protiv Rodžera Federera.

Vodio je Federer sa 2:0 u setovima, zatim je Novak poravnao, da bi u petom Švajcarac imao 5:3 i 40-15 na svoj servis. Delovalo je tada da je meč izgubljen za Srbina, ali je maestralan ritern, o kojem se i danas priča, promenio sve.

Federer od tog udarca nije mogao da se oporavi. U potpunosti je Đoković okrenuo situaciju, osvojio brejk, pa zatim još tri gema u nizu i plasirao se u finale – 6:7, 4:6, 6:3, 6:2, 7:5.

Posle meča, posebno je odjeknula i Rodžerova reakcija kada mu je postavljeno pitanje u vezi s tim udarcem: Kada momak pogodi udarac kao taj forhend na meč lopti, da li je to sreća i rizik ili je to samopouzdanje da bi neko pogodio takav?

Samopouzdanje? Mora da se šalite? Molim vas“, počeo je Federer, „Gledajte, neki igrači odrastu igrajući tako. Sećam se kada sam gubio mečeve kao junior. Gube 5:2 u trećem i odjednom počnu da šamarju loptu. Iz nekog razloga sve ulazi, jer su tako naučili da igraju kada zaostaju.
Ja nikada nisam igrao na taj način. Ja verujem u onu da će se naporan rad isplatiti, jer u ranoj fazi karijere možda nisam radio najjače što mogu. Zato mi je veoma teško da razumem da neko može da odigra takav udarac na meč lopti. Ali gledajte, možda on to radi dvadeset godina, pa je njemu normalno. Morate njega da pitate“.

Na krilima te pobede, Đoković je u borbi za titulu praktično je rutinski savladao Rafaela Nadala (6:2, 6:4, 6:7, 6:1) i domogao se novog Grend slema.

Sada ih ima ukupno 20 u svojoj vitrini. Da bi postavio novi rekord, potrebno je da napravi još dva koraka – najpre da u polufinalu US opena savlada Aleksandra Zvereva, a potom u finalu Danila Medvedeva ili Feliksa Ože-Alijasima.