in

Novak stigao u Australiju, sad sledi pohod na deseti AO

Novak stigao u Australiju, sad sledi pohod na deseti AO

Novak Đoković je stigao u Australiju, godinu dana nakon što je zbog vakcinalnog statusa deportovan iz te države. Novaku je takođe bio i zabranjen ulaz u Australiju nakon proterivanja, ali je ta odluka nedavno preinačena. U nedelju inače počinje turnir na kom igra Đoković, radi se o turniru iz serije 250 u Adelejdu i njega ćete naravno gledati na Sport Klubu.

Najbolji srpski teniser je u januaru ove godine deportovan, iako je prethodno dobio potvrdu da će moći da učestvuje na Australijan openu uprkos tome što nije želeo da se vakciniše protiv korona virusa.

Đoković je tada proveo nekoliko dana u deportacionom hotelu, vodio je pravnu bitku za ulazak u Australiju i za dozvolu da igra na prvom grend slemu u sezoni. Na kraju ne samo da je nije dobio, već mu je zabranjem ulazak u zemlju na tri godine.

Cela ta farsa je bila samo deo predizborne kampanje uoči političkih izbora u toj državi, a kako Đoković nije bio vakcinisan označen je kao osoba koja  „inspiriše anti-vaksere protiv obavezne vakcinacije u Australiji“.

U međuvremenu se svašta promenilo. Dešavanja u Ukrajini su doprinela tome da korona ekspresno totalno ispadne iz sfere globalnog interesovanja, a o samim vakcinama se eventualno priča u ponekoj azijskog zemlji. O nihovoj primeni i obaveznim novim dozama tek nema reči.

Takođe, vlast u Australiji se promenila, pa je Novaku skinuta zabrana ulaska u zemlju.

Australijski „Ejdž“ javlja da bi Đoković u njihovu državu trebalo da stigne u utorak uveče po lokalnom vremenu, a to je potvrdio i Kreg Tajli, prvi čovek tamošnjeg tenisa i Australijan opena.

„Mislim da će Đoković biti igrač kojeg će biti najteže pobediti. Završio je 2022. igrajući najbolji tenis. Želi da izjednači trenutni rekord po grend slemovima koji drži Nadal. On ima cilj da bude najveći svih vremena“, rekao je Tajli dodajući da ne sumnja da će posle svega Srbin imati srdačan doček u Australiji.

Novak će igrati na dva turnira u Australiji. Prvi počinje u nedelju 1. januara i gledaćete ga na Sport Klubu. Radi se o turniru u Adelejdu iz serije 250, dok od 16. januara sledi i ono glavno – Australijen Open na kom će najbolji srpski teniser probati da se vrati na vrh ATP liste i još važnije da osvoji deseti put trofej u Melburnu.