in

„Ne želim da znam šta piše u članku, hoću da ostanem miran“

„Ne želim da znam šta piše u članku, hoću da ostanem miran“

Novak Đoković je navikao da se suočava i sa stvarima van terena, naročito tokom velikih turnira. To je slučaj i na ovom Australijan openu, a novinare je na konferenciji za medije posle plasmana u finale posebno zanimalo kako se srpski teniser nosi sa tim.

„Iskreno, prevazišao sam to. Od momenta kada sam došao u Australiju moje namere su bile veoma pozitivne, želeo sam da se vratim. Naravno, osećaj ponovnog dolaska u Australiju je bio drugačiji u odnosu na bilo koji prethodni, zbog svega što se desilo prošle godine. Mnogo puta sam rekao da ne zameram, da jednostavno volim da igram u Australiji, volim da budem ovde. To što osećam mi je pomoglo da mi bude prijatno i da igram dobro. Osvojio sam Adelejd, sada sam u finalu Australijan opena. Nisam izgubio meč u poslednjih pet nedelja u Australiji. Zaista mi je drago što sam ovde i što igram tako dobro“.

Novaka su na konferenciji za medije pitali i za sve prateće stvari na ovom Australijan openu koje su mu se desile. Povreda tetive, pauze za toalet tokom mečeva, situacija sa ocem Srđanom i navijačima, koja je pogrešno interpretirana. Kako se nosi sa tim?

„Zvuči kao kliše, ali zaista te stvari jednostavno morate da prihvatite. Mnogo je lakše to reći nego uraditi. U mom slučaju, osećam da se stvari jednostavno gomilaju, dodaju se jedna na drugu iz ovog ili onog razloga. Da, nije idealna situacija kada morate sa tim da se nosite, sa svim tim spoljnim faktorima,, koji nisu neophodni tokom tako važnog turnira“, rekao je Novak i dodao:

„Ali to je bio deo mog života, nažalost, poslednjih nekoliko godina, pa i više. Trudim se da postanem otporniji, jači, da evoluiram iz toga. Mislim da sa isksutvom koje imam i svojim rutinama, mogu da budem dovoljno jak da znam šta treba da radim, kada treba da uradim određene stvari. Mogu da se isključim. Imam tim ljudi oko sebe, svoju porodicu koji borave sa mnom u istom smeštaju ili su ceo dan sa mnom. I imam dogovor sa njima da mi daju neku vrstu zaštite, ne želim da čujem stvari o tome šta je bilo napisano u ovom ili onom članku ili vesti. Želim da moj um bude što je moguće razumniji ili miran, kako bih energiju mogao da sačuvam za one momente kada mi je potrebna na terenu. Ali danas informacije dolaze do vas na ovaj ili onaj način. Kada se to desi, kada je već tu, onda morate da pronađete način da je nekako prihvatite, da je pustite, da ne dozvolite da vam potroši dan ili pretvori stanje uma u nešto što ne želite, naročito pred polufinale ili finale gren slema. To su trenuci u kojima kažeš ‘u redu, sada se zatvaram’, radi se o tome da stvoriš sopstveni prostor sa svojim ljudima, da ti je komforno u tome i samo pokušavaš da se fokusiraš na ono što je važno“.

Novak će u finalu AO igrati protiv Stefanosa Cicipasa i juriće svoju 10. titulu u Melburnu.