in

Martina Navratilova ima kancer grla

Martina Navratilova ima kancer grla

Osamnaestostruka gren slem šampionka, legenda tenisa, Martina Navratilova dobila je teške vesti početkom godine. Navratilovoj su lekari dijagnostifikovali kancer grla prvog stapena.

Ova dijagnoza došla je nezavisno od ranije dijagnostiikovanog kancera dojke, a utvrđena je na kontroli. Prve simptome uočila je u vidu bola u grlu tokom završnog WTA turnira u Teksasu u novembru prošle godine. Kada otoko koji se tada pojavio nije prošao nakon terapije, obavljena je biopsija koja je pokazala da se radi o kanceru.

Navratilova sa kancerom dojke, koji je neinvazivnog tipa i u ranoj fazi, živi od 2010. godine.

„Situacija je ozbiljna, ali nije bezizlazna i zadovoljna sam što to mogu da kažem. Potrajaće, ali boriću se sa svime što imam“, rekla je Navratilova.

Šezdesetšestogodišnja nekadašnja igračica sa lečenjem i terapijama počinje ovog meseca, a prognoze za izlečenje su veoma pozitivne.

Kako se navodi, kancer grla je tipa HPV, i očekuje se da će dobro reagovati na terepiju.

Te 2010, šest meseci nakon prvobitne dijagnoze kancera dojke, Navratilova je bila zdrava, nakon što je prošla kroz šest nedelja zračenja.

„Nisam mnogo znala o kanceru dojke pre nego što sam se i sama razbolela. Sada sa brojnim ženama delim iskustva i naše priče. Smatram da za mnoge od nas može da bude ohrabrujuće da znamo da postoji život i posle kancera“, rekla je jednom prilikom Navratilova za magazin Pipl.

Tagovi