in

Mari uz osvit zore okrenuo Kokinakisa

Mari uz osvit zore okrenuo Kokinakisa

Spektakularan završetak četvrto dana na Australijan Openu. Endi Mari i Tanasi Kokinakis vodili su boj koji je završen u ranim jutarnjim satima, da bi fantastični Škot obezbedio pobedu 3:2.

Meč koji je trajao šest sati završen je bukvalno u zoru, u četiri časa po lokalnom vremenu. Škot je potvrdio da je stvarno gvozdeni čovek i to bez aluzije na to što ima metalne kukove. Ne samo da je uspeo da odigra još jedan maratonski dug meč u pet setova, već je uspeo da nadvisi inspirisanog protivnika nošenog domaćom publikom, vrati se od 0:2 i na kraju pobedi. Na kraju je Škot slavio po setovima 4:6, 6:7, 7:6, 6:3, 7:5.

Držao se Endi u prva dva seta, nije bio uopšte loš. Ali Kokinakis je jednostavno bio sjajan. Igrao je agresivno, pogađao i jednostavno iskusniji rival nije imao šanse protiv njega.

Kada je Australijanac poveo 2:0 u trećem setu, mnogima se učinilo da je sve gotovo i da Mari jednostavno ne može da izdrži još jedan maraton. Ali Škot je to. Jednostavno nije želeo da ode sa terena sa belom zastavom.

Već u narednom gemu uspeo je da, posle velike borbe i tri propuštene prilike, iskoristi četvrtu brejk loptu i vrati se u set. Međutim, Kokinakis je osetio da baš u tim trenucima treba da reši sve i konačno je napravio brejk u šestom gemu za 4:2. Potom je uspeo da odbrani servis i povede 5:2.

Pošto je Mari sigurno odservirao i smanjio na 5:3 Australijanac je stekao priliku da svojim servisom završi duel. Međutim, Mari je napravio brejk i poravnao na 5:5. Još jednom je preživeo. Uspeo je da uvede meč u taj-brejk, koji je posle velike borbe dobio 7:5.

Nije Kokinakis ni tada klonuo duhom. Ali već ga je napustio entuzijazam iz prva tri seta. Mari je četvrti set dobio uz jedna brejk 6:3 i izborio odlučujući peti set. Prvi dramatičniji momenat bio je sedmi gem. Mari je imao tri vezane brejk lopte, a potom i još jednu. Sve je odbranio Kokinakis i izjednačio na 4:4. Kod 5:5 Mari ponovo ima vezane brejk lopte. Ovog puta dve i obe je spasao Kokinakis.

Ali na kraju nije uspeo da dobije gem i Mari je ukupno četvrtu brejk loptu u gemu iskoristio da konačno oduzme servis i stekne priliku da servira za meč, skoro dva i po sata pošto je njegov protivnik servirao za prolaz u treće kolo. Mari nije propustio priliku i uspeo je, ko zna koji put u karijeri, da pokaže kakav je borac, okrene meč od 0:2 na gren slemu i dođe do pobede.

Rival u narednom kolu biće mu Roberto Bautista Agut, koji je takođe dobio meč iako je gubio 2:0.